sourze.se

Den stora stygga hunden

Problemet med problemhundar är människor som inte förstår hundar.

Nu har det hänt igen! Farlig hund bet ett barn. Det är hemskt när det händer, men det får mig att undra varför?
Är vissa hundar farligare än andra? Vissa hundar har närmare till aggressivitet än andra. Är alla hundar farliga? Det är ofrånkomligt att alla hundar - oavsett storlek och ras - är potentiella mordvapen. Hundar är dock inga aggressiva varelser utan istället konfliktlösare. Vad är det då som får dessa katastrofer att hända?

Jag har i snart tio år arbetat med hundar. Tre gånger har jag blivit biten - alla tre gångerna av liten dvärghund. Två gånger har jag känt mig kraftigt hotad av hund - båda gångerna av spaniel Typ hunden Lady i Disney´s "Lady och Lufsen". Alltså inga typiska mördarhundar.

Hundar och människor kommer från två helt olika världar. Det som är rätt i den ena världen är fel i den andra och vice versa. Människans värld är den som är norm och hunden skall anpassas. Hur gör man det?

Jag tror det grundläggande problemet är att så många inte förstår hunden och hur den reagerar, kommunicerar och löser konflikter.

Vi människor skall ju föreställa den högre intelligensen av dessa två arter - hunden och människan. Då borde det vara människans skyldighet att sätta sig in i och förstå hunden än att begära att hunden skall förstå människan.

Om alla till att börja med förstod att hunden är en levande varelse med känslor, intelligens, egen vilja och ett arv från vargen som påverkar än idag.

Det är skrämmande många som tror att hundvalpen föds färdigprogrammerad med vissa kommandon till exempel sitt, ligg, hit. När hunden sen kissar på bästa mattan, gnager sönder skor och möblemang och dessutom visar sig ha en massa egen vilja kommer det som en fullkomlig överraskning.

Att få en allmänlydig hund en hund som är anpassad till människans värld handlar inte bara om momentinlärning av vissa kommandon, utan mera om att skapa en god relation med hunden och bygga upp ett samarbete. Därigenom kan man lära hunden att trots att vi människor kan uppträda konstigt - hotfullt - är det inget hunden ska "ta itu med". Bitande hundar är inte nödvändigtvis tokiga utan har säkert i en del fall misstolkat oss människor och löst det hela på ett "hundligt" sätt.

Många gånger är det inte heller hundens avsikt att skada så mycket, utan mer att gripa och hålla fast. De stora slitskadorna uppstår när den bitne försöker slita sig loss och fly.

Om den attackerade kunde hålla sig stilla skulle skadorna bli mindre och intresset för bytet mindre. Detta är ju givetvis lättare sagt än gjort och bitande hundar är oacceptabla.

Förbud av vissa raser eller innehav av hund i vissa områden är inte rätt väg att gå.

Människor hundägare och andra måste lära sig att förstå hunden och därigenom anpassa hunden till människans värld och låta den uppfylla sin viktiga roll som människans bästa vän - som hunden trots allt är!


Om författaren

Författare:
Maria Ahola

Om artikeln

Publicerad: 31 dec 2001 19:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: