sourze.se

Studentfråga?

Varför inte satsa på studenterna!

När jag som 13-åring flyttade till Tyskland, hände en sak! Jo, jag höjde mina betyg, varför kan man fråga sig! Om det ska jag berätta nu.

1982 flyttade jag till min far som arbetade som tandläkare i en liten stad utanför Whilhemshaven. Där hade jag privatlärare dom tre första månaderna. Där fick jag gå varje dag och lära mig skriva, alltså skrivstil, som jag aldrig hade lärt mig i svensk skola. Hela atmosfären i den skolan var jättebra, du kunde sitta och plugga ostört under hela lektionen utan att bli störd av andra elever. Det är någonting jag unnar våra studenter i dag.

Hela den skoltiden tycker jag är perfekt för elever som vill komma långt i skolan även från början, lite orättvist mot handikappade tyvärr men det skulle väl gå att lösa tror jag. När du fyllt 6 år börjar du i grundskola ungefär som svensk skola 1 - 4 sen går du i så kallad orienteringsstufe 5-6, och där visar du för dig själv och för din lärare vad du kan och har förstått under din skoltid så långt. Därefter har du fyra alternativ:

Sonderschule 7 - 9
Houptschule 7 - 9
Realschule 7 - 10
Gymnasium 7 - 13

Sonderschule är en skola för elever som har svårt med skolan i alla former, allt från bråkstakar till dyslektiker och handikappade. Där tycker jag att dom har fel för att dyslektiker och handikappade borde kunna få hjälp på dom andra skolorna ändå. Men men. Houptschule är som en svensk skola kan man säga. Realschule däremot kräver ganska mycket faktiskt och där är det tyst under lektionerna. Man kan höra sig själv tänka, det finns inga som stör, alltså helt underbart för mig som vill ha lugn och ro när jag arbetar.
Och till sist Gymnasium där alla som är otroligt intelligenta går. Där man måste ha toppbetyg för att komma in.

Tänk det finns betyg i uppförande som var minst lika viktigt som matte och engelska. En ide som jag tycker skall komma tillbaka.

Till sist vill jag säga att jag läste i den första av Sourzes böcker "VARFÖR INTE SÄLJA STOCKHOLMS SLOTT TILL STATEN" och bygga om det till studentlägenheter. Om det tycker jag: släng ut kontor och annat tjafs runt om skolorna och bygg lägenheter till Sveriges ungdom som vill studera. Det är ju Sveriges framtid och dom om några ska vi väl värna om istället för att någon pampig direktör ska ha en lägenhet på 400 kvadrat, dom kan väl skaffa ett hus någonstans och ha en etta så att våra ungdomar får plats.

Slottet tycker jag ska få vara vår KUNG tillhanda,jag är förresten lite stolt över honom,jag tycker han är saklig och ett bra föredöme för alla snobbar som tror att dom är något, vår KUNG är väl någon att se upp till, tänk på det alla ni nyrika människor som inte kan stå stadigt på fötterna.

Jag hoppas Sverige kommer igen och börjar satsa på "SVERIGE" alltså studenterna,för när jag blir gammal vill jag kunna efterlämna ett land att vara stolt över!


Om författaren

Författare:
carl windh

Om artikeln

Publicerad: 29 dec 2001 17:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: