sourze.se

Karl Marx - rasistisk judehatare

Karl Marx favoritskällsord var "judisk nigger".

Många socialister hävdar på fullt allvar att socialismen har någon sorts inneboende egenskap som definitionsmässigt gör den såväl anti-nationalistisk som anti-rasistisk.

Att världens mest socialistiska länder ofta också är de mest nationalistiska såsom exempelvis Sovjetunionen, Kina och Nordkorea tycks av någon orsak inte bekymra alls. Fast än märkligare, är att personerna som hävdar socialismens inneboende anti-rasism också för det mesta är samma gäng som gärna åberopar socialismens "ursprung" och föregivet "vetenskapliga fundament", så som det formulerats av Karl Marx.

Att åberopa just Marx i denna sak ter sig dock aningen märkligt. Marx var nämligen en antisemit och rasist av monumentala proportioner. Marx favoritskällsord var sådant som "judepojke", "smutsige jude", "judisk nigger" och "nigger". Just "judisk nigger" lär ha varit hans absolut favoritinvektiv.

I sin skrift "Om judefrågan" från 1848 skrev Marx på följande sätt:

"Vad är judendomens profana grundval? Praktiska överväganden, egenintresse. Vad är judens värdsliga kult? Schackrandet. Vem är hans värdsliga gud? Penningen."

"En samhällsordning som skulle avskaffa förutsättningarna för schackrande, och därmed möjligheten till schackrande, skulle göra juden omöjlig."

"Pengar är Israels svartsjuke gud, och ingen annan gud får finnas jämte honom."

"Judarnas gud har sekulariserats och blivit världens gud. Skuldsedeln är den verklige judiske guden. Hans gud är endast en illusorisk skuldsedel."

"... tvingade den egendomslöse att kasta sig själv i judens famn och hjälplöst förtvina, kämpande i den listige ockrarens nät."

Om socialistledaren och konkurrenten Ferdinand Lassalle, som Marx tyckte oerhört illa om, fällde Marx bland annat följande yttranden:

"Den judiske niggern"

"En flottig jude förklädd med briljantin och billiga juveler"

"Det står nu klart för mig att han, som huvudformen och hårväxten pekar på, är avkomling till de negrer som följde med Moses på flykten från Egypten såvida inte hans mor eller farmor korsades med en nigger. Denna förening av tysk och jude på negerbas producerade oundvikligen en märklig hybrid."

Marx kubanske svärson Paul Lafarge som delvis hade afrikanskt ursprung kallades av Marx för "den lille negern", "niggern" och "gorillan". Marx påstod vidare att svärsonen hade den "skavank som vanligen påträffas inom negerstammen - ingen skam i kroppen".

Marx antisemitism och rasism bortförklaras ibland av hans nutida anhängare med argumentet att Marx själv var jude. Detta stämmer dock icke. Marx föräldrar var förvisso judiska, men de konverterade till kristendom då Marx själv var ett litet barn. Marx döptes som kristen år 1824, då han var sex år gammal. Det är knappast en speciellt långsökt tanke att Marx anti-semitism till viss del berodde på en önskan och strävan att manifestera sig själv som icke-judisk och "äkta" kristen. Att rasister själva ibland har en härstamning som nog ifrågasätts av andra rasister är ju ingen större nyhet. Här i Sverige är väl det mest aktuella exemplet en av de tre nazistiska mördarna i Malexander.

Idén om socialismens ursprungliga och inneboende anti-rasism är alltså ett rent påhitt och fantasifoster. Socialismens fader Karl Marx var däremot en rasist av guds nåde.


Om författaren

Författare:
Samuel Sirén

Om artikeln

Publicerad: 24 dec 2001 13:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: