sourze.se
Artikelbild

Ny tidning för män behövs

Efter dessa usla så kallade manstidningar, som Slitz och Café, behövs det sannerligen något nytt.

Varför finns det inga bra tidningar för män? Om vi nu ska ha tidningar som riktar sig speciellt till respektive kön, vilket jag i och för sig inte är säker på. Tjejerna har åtminstone den akademiska Bang och den hippa Darling att välja på. Men för män som passerat neandertalstadiet finns det inte mycket att hämta i tidningskiosken. Slitz och Café är ju närmast pinsamheter, även om Café har sina enstaka bra intervjuer som fikonlöv att gömma sig bakom vad gäller kvaliteten.

Eftersom jag själv är en man som funderat mycket över det här med könsroller så finner jag det plågsamt att bilden av mannen släpar efter så mycket i media. Feminister har mycket elakt att säga om män, ofta men inte alltid berättigat, och det är mig obegripligt att somliga män försvarar sig genom att trycka ännu hårdare på sina grabbiga, omogna sidor. Till dem hör chefredaktörerna för Slitz och Café, som frivilligt iklär sig rollen som föråldrade karikatyrer av män.

Vilken bild av mannen ges då i dessa tidningar? Jag kan inte påstå att jag läser dem regelbundet men jag har läst eller bläddrat i tillräckligt många exemplar för att påstå att den man som skildras är en slags konsumtionsinriktad idiot. Enkla stimuli som dyrbara klockor, snabba bilar och framförallt halvnakna kändistjejer är det som ska få honom att gå igång. Det mesta i livet förenklas till att handla om just konsumtion; bara du har tillräckligt med pengar för att köpa den senaste märkesvaran och tillräckligt med muskler för att imponera på tjejen - så löser sig allt. Det är yta, bara yta. Fullkomligt ointressant, om ni frågar mig, och allt mer ointressant blir det med åren.

Nej, vad som skulle behövas är en något mer intelligent och känslig manstidning. Som tar upp litteratur, film, resor, filosofi, politik, religion, sex, kulturhistoria, spritsorter... allt som en lite mer utvecklad man - men ändå med sina barnsliga sidor i behåll - kan tänkas ha intresse av. Mitt förslag, som jag här presenterar gratis på Sourze för den hågade förläggaren, är att i varje nummer ha en originaltext av någon av våra största författare. En specialskriven novell av Ulf Lundell eller Klas Östergren, en nyskriven dikt av Lukas Moodysson... den typen av material skulle vara intressant, men det skulle dessutom sälja, och på köpet kanske även väcka ett intresse för tidningen hos det motsatta könet.

Kort sagt, en något mer djupsinnig och mogen man skulle träda fram ur tidningsspalterna, ur den viktiga spegelbild som media håller upp för oss alla.

Tro inte att manlighet sitter i musklerna eller i plånboken, som i de föråldrade tidningarna Slitz och Café, manlighet handlar om självförtroende att våga vara den man innerst inne är.


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2001 09:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: