sourze.se

Den allvetande Mannen

Ska vi bli glada att Michael Lundahl tycker att vi är snygga?

Personligen ger jag blanka fan i vad han eller någon annan främling tycker. Kanske är det roligare att bli sedd som snygg än ful, men jag är tveksam till om jag ens kan tycka det. Så lite berör det mig.

Vad som istället berör mig är artikeln i sig. Den känns så... typisk. Här kommer en Man, som många andra män före honom, och utgår ifrån att hans åsikt är intressant. Att den spelar roll. Och inte bara det, han vet också BÄTTRE. Han vet bättre än du själv hur snygg eller osnygg du är. För om han säger att du är snygg så ÄR du det, även om du själv inte tycker det.

"Håll käft med dig Kvinna" - för vad vet du? Här kommer Mannen med alla Svaren.

Michael skriver i sin artikel:

"Vart sic! än jag vänder mig i skönhets/idealdebatten möts jag av en viss typ av kommentarer från tjejer/kvinnor. Kontentan av dessa är "Vi "vanliga" tjejer kan aldrig vara så snygga som i reklamen. Vem fan är Du att avgöra det? Lämna det till mig som kille att bedöma. Vem är Du att tro att Du vet vad jag tycker om dig?"

Här antar han en massa saker som är fel. För det första vad som menas med klagomålet från tjejer. Vad man menar är att OM reklamtjejerna är snygga, så kan vanliga tjejer aldrig bli så snygga. Och det är sant, eftersom reklamtjejerna är svältfödda, har ovanliga genetiska anlag för att vara smala och/eller är retuscherade. Många av de som sagt det tycker säkert också att tjejerna är snygga, fast det spelar mindre roll. Man kan aldrig bli LIKADAN som reklamtjejerna, snygga eller inte. Vissa blir ledsna över det, andra bryr sig inte alls, några blir arga för att de upplever det som ett outtalat krav.

För det andra utgår han ifrån att man i det uttalandet säger något om vad HAN tycker, vilket ju knappast är fallet. Att säga "jag är inte snygg" är ett subjektivt uttalande. Det säger ingenting, och låtsas inte säga något, om vad Michael tycker. Det säger något om vad man själv tycker. Alternativt kan man säga det som om vore det ett allmängiltigt faktum där man kanske insinuerar Michaels åsikt, men inte heller där säger det något om honom specifikt, utan mer vad man tror att folk i allmänhet tycker om ens utseende.

Ingen har på så vis sagt något om Michaels åsikter. Så varför ska han sätta sig över våra? Vem blir övertygad om sin egen förträfflighet för att Michael spottar på ens åsikt och ger en en ny? En som är "bättre" mer "sann" eftersom den kommer från en man. Och Mannen vet ju som bekant bättre än Kvinnan. Vem mår bättre av att höra att det visst finns män som tycker att man är snygg, men att man å andra sidan är korkad som tyckt något annat än de?

När Lundahl ger sin subjektiva åsikt är det inte längre en åsikt utan ett FAKTUM som ger din åsikt om dig själv kicken. Michaels åsikt är sannare än din, och han är faktiskt djävligt trött på att behöva upprepa sig hela tiden. För det behöver han ju. Hans åsikt eller "upplysning" är ju både viktig och intressant för dig, Kvinna.

Sen kommer den klassiska: "Blir det bättre om jag håller med dig och säger att du är ful/tjock/whatever?". Blir det bättre om han har en annan åsikt? Nej. Men det skulle bli bättre om han slutade utgå ifrån att hans åsikt över huvudtaget är intressant.

En eventuell pojkväns åsikt kan vara intressant. En gubbe på gatans åsikt är det inte. Sedan finns det säkert flickor som tycker att gubbens åsikt är intressant, som bryr sig hemskt mycket om vad precis varenda en tycker om hennes utseende. Tyvärr. Men man ska inte utgå ifrån att alla tjejer är sådana, eller ens de flesta. Inte ens de som klagat på sitt utseende, vilket jag är tämligen säker på att de flesta någon gång har.

Jag önskar att alla människor slipper känna att de är fula, för det är trevligare att känna sig snygg. Men flickors utseenden hör inte männen till. Det är inte männens sak, som Michael vill påstå, att avgöra vem som är snygg. Mäns åsikter är inte mer sanna än kvinnors. Det är var människas rätt att tycka vad den vill om en annans utseende, men att utgå ifrån att den människan skulle vara intresserad av ens åsikt och vilja få höra att den är en dum idiot som inte fattar att den har fel, det är inte speciellt schysst.

Och det vore mycket trevligare om vi kunde vara lite schysstare och lite mindre översittare såhär till jul.


Om författaren

Författare:
Gisela Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2001 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: