sourze.se

"bin Laden är oskyldig"

Detta reportage censurerades av Göteborgs-Posten, läs artikeln om detta: http://www.sourze.se/default.asp?itemId10098540

Jag träffade tre unga praktiserande muslimer några veckor efter terrorattackerna för att höra om deras syn på läget i världen efter terrorattacken, religionens betydelse, och hur man kan tro så starkt att man är villig att gå in i döden för det.

USA:s angrepp och, i deras ögon, inofficiella krigsförklaring mot islam, har istället för att ena muslimerna tvärtom splittrat dem, och inte enbart i två olika läger, utan nästan lika många som antalet utövare. Åsiktsskiljaktigheterna har varit rörande olika ämnen - vem det är som ligger bakom terrorattacken, olika konspirationsteorier, sympatier med bin Laden och jihads giltighet i krig.
- Media måste lära sig skilja på religionen och dess utövare, på samma sätt som korsriddarna dödade i Jesu namn, kan man inte döma hela islam efter några muslimska extremister, säger egyptiern Ahmed, 18 år.

Vad står det om jihad i Koranen?
- Dess egentliga betydelse är stor ansträngning, säger Ali, 18 år. Vilket innebär att det kan vara allt från att stödja fattiga muslimer med pengar, bedja och leda en församling, till att kriga. Men det som ändå är störst är att få dö i krig - i jihad.
- När man inte har islam, säger Muhammed, 18 år, är det som att man trevar i ett mörkt rum och inte vet var man ska sätta fötterna för att inte trilla och skada sig. Men islam lyser upp vägen - den rätta vägen, så att man hittar.
- Om vår religion skulle bli trängd, skulle jag tänka mig att kämpa för den - att döda och dö för den, säger Muhammed. Gud är allmäktig och vet vad som är bäst för alla människor.

När islam angrips eller blir utsatt för påhopp är frågan för religionsutövarna hur de ska gå vidare, och om det finns något tillfälle då våld är berättigat.
- In i det längsta ska man undvika våld, säger Ali, men när alla medel har använts och det inte finns en annan utväg, då kan man använda våld. Om man inte lyckas lösa detta fredligt, och man blir angripen av någon annan, löses detta på ett sätt:
- Våld skall bemötas med våld, säger Ahmed. Men det motiverar inte USA:s angrepp på Afghanistan eftersom många oskyldiga drabbas. Ahmed berättar att det är skrattretande att se vilka bevis som har lagts fram mot Usama bin Laden, och att han skulle vara den som är skyldig för terrorattackerna mot USA.
- Genast när attackerna hade skett och man fick veta att det var arabiska kapare drog man slutsatsen att de var muslimer, säger Ahmed. Vilket genast medför att man tappar förtroendet för medias neutralitet. Medier har förutfattade meningar, där alla araber är muslimer, vilket är mycket fel. För många av de arabisktalande lika gärna kan vara kristna eller judar. Att de saknar förtroende för media beror på att de anser att den bara vinklar allt till sin egen favör. När de ser hur de vinklar en sak i svensk television och ett helt annat synsätt på en av parabolkanalerna som sänder från deras hemländer, får de ett annat perspektiv än gemene man.
- Världen stämmer inte överens med mediernas bild av den, säger Ahmed som berättar om sina resor till hemlandet Egypten, och den otroliga rikedom som finns, men medierna väljer att lägga fokus på de fattiga, eftersom det är allmänt vedertaget och därför inte vill göra tittarna "förvirrade".
- Medierna kan få vem som helst att säga vad som helst bara genom att ge denne lite mat. Vidare berättar Ahmed om att bilden i medierna är att väst tillsammans med de sionistiska judarna är de normala och alla andra är onormala, och därför bryr man sig inte om att förmedla en annan bild än den, oavsett hur verkligheten ser ut. De förnekar inte att deras konspiratoriska ståndpunkter mot media motiveras genom att de inte känner sig delaktiga i samhället:
- Vi har själva valt att inte vara del av samhället, säger Ali. Bara genom att vara muslimer väljer vi att stå utanför.

"bin Laden är oskyldig"
- Livet här är inget strävansfullt, utan man längtar efter livet efter, säger Ahmed. Så för bin Laden är det inte så viktigt om han dödas i jihad, för då blir han bara garanterad en plats i paradiset. Dessutom kommer han att bli martyr, och många fler kommer se upp till honom.
Dessutom bekräftas bin Ladens oskuld av honom själv i en videoinspelning som sändes i den arabiskspråkiga kanalen Al Jazeera.
- bin Laden är vår hjälte, säger han och syftar på allt gott som han har gjort, säger Muhammed.

Som ung bodde bin Laden i Saudi-Arabien där han levde i otrolig lyx, men han valde att lämna detta i utbyte mot ett meningsfullare liv. Nu bor han i grottor, äter dadlar och lever som profeterna gjorde. När man får lite överblick fångas man omedelbart av det faktum att de, genom detta utanförskap och saknad av förtroende för media, förmodligen också misstror demokratin. Detta försök till sammanfattning bemöts med en motfråga, från Ali:
- Vem har kommit på demokrati? Gud är skaparen av allt, även vår fria vilja. Om han säger att vi ska gör något, då gör vi det - utan att ifrågasätta. Om Gud säger åt dig att döda ditt barn, gör man det för det kanske blir näste Hitler. Gud vet alltid bäst.

Fotnot: Namnen är fingerade.


Om författaren

Författare:
Emanuel Sidea

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2001 18:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: