sourze.se

Störda borgare

Ja, vi har stört de borgare som manifesterade för kapitalismen. Och ett gäng andra språkrör för överklassen.

Vi har stört dem länge och vi stör dem uppenbarligen fortfarande. Så mycket att de inte ens drar sig för att
i organiserad form sprida rena lögner om oss.

Vi har stört borgarna genom att möta dem i debatter, genom att lyfta upp sanningar som punkterar deras fluffiga beskrivningar av kapitalismen som ett system där varje individ får växa; genom att synas, höras, vara aktiva, manifestera och demonstrera. Bara i Stockholm samlade vi 17 000 personer på första maj i år. När borgarna skulle demonstrera för kapitalismen blev det 500 sammanlagt i hela Sverige. Det är patetiskt.

Jag har skrivit om vad som hände i Lund den 2 december tidigare. Jag upprepar det viktigaste: Det var flera organisationer närvarande när manifestationen Walk for Capitalism pågick. En av dessa var Ung Vänster. Vi delade ut flygblad, hade banderoller och samlade pengar till
Fristadsfonden, en fond som bland annat hjälper flyktingar att få rättslig assistens. Detta har vi klargjort både från Ung Vänster Lunds sida och från förbundet centralt. Att ett fåtal maskerade individer utan koppling till Ung Vänster Lund störde manifestationen genom att ropa och väsnas är naturligtvis inget som vi kan ta ansvar för, lika lite som vi kan ta ansvar för andra saker som andra hittar på i andra sammanhang. Ung Vänster som organisation tar ansvar för det Ung Vänster gör som organisation. Det är tämligen basalt.

Några extra påpekanden:

1 Leo Mulinari har inte medgivit att Ung Vänster saboterade demonstrationen. Jag har hört radioinslaget och i citatet finns inget som säger att Ung Vänster skulle ha stoppat mötet. Resonemanget om att borgarna äger 80 procent av media och att vi måste använda oss av gator och torg för att komma ut är förstås helt riktigt. Det är därför vi
demonstrerar, affischerar och delar ut flygblad. Det var också det vi gjorde den 2 december.
2 Vi har inte dementerat någonting som är sant varför i helvete skulle vi göra flygblad med vår logotyp på om vi hade tänkt förneka att vi var på plats? Ombudsmannen för Ung Vänster Skåne fick av TT frågan om vi hade organiserat tumultet och de handgripliga störningarna. Hon svarade helt korrekt att det inte var fallet. TT:s reporter fick detta till att vi "inte demonstrerat".
3 Vänsterpartiets öppna databas, varifrån Alexandersson citerar en del av ett inlägg, är öppen för alla. De flesta som skriver där inte medlemmar eller sympatisörer till Vänsterpartiet eller Ung Vänster, snarare tvärtom - det framgår ganska snabbt av inlägget. Inlägget som Alexandersson refererar till finns för övrigt inte kvar.
4 Att vi i Ung Vänster skulle ha försökt stoppa Mauricio Rojas från att tala och att vi inte vill ha en debatt med honom blir lite märkligt om man betänker att just vi i Ung Vänster ordnade en debatt med just Mauricio Rojas, just i Skåne. Det var undertecknad som diskuterade med honom i
Malmö den 19 november. Det var så fullsatt att några fick vända i dörren och Göran Skytte skrev en tokig krönika om debatten i SvD några dagar senare. Det blir därför närmast skrattretande att hävda att vi inte vill ha debatt eller inte klarar av att höra Rojas argument.
5 Det allra, allra roligaste är att Henrik Alexandersson kallar Leo Mulinari för "den unge vänstermannen, som för övrigt är känd från Göteborgskravallerna i somras". Leo Mulinari befann sig vid detta tillfälle i Argentina. Det ökar inte direkt Henrik Alexanderssons trovärdighet, om jag får säga det själv.

Inte ett rätt Alexandersson. Inte en enda sanning.

Det ska sägas att vi är vana vid grova påhopp, märkliga tolkningar, förvrängda uttalanden och slarvig citering. Att vandringssägner används i en organiserad smutskastningskampanj markerar dock lite av en ny era.
Händelserna i Göteborg utgjorde en möjlig start på den fasen. Också då blev vi anklagade för saker som helt andra grupper och personer gjorde. Allehanda påhopp om stenkastning och uppvigling förekom, trots att vi aktivt arbetade med de stora, breda, fredliga och synnerligen lyckade demonstrationerna. Istället kunde ledarskribenter och borgerliga sittande på sina stolar bunta ihop oss med stenkastarna, för att vi befann oss i samma stad. Också då fungerade det så att någon hittade på något från tomma intet och de andra citerade denne som sanning. Bland de mer hårresande sakerna var nog när ett citat från mitt installationstal en månad tidigare dök upp och användes i rakt motsatt betydelse.

Det som händer nu är i samma stil. Det är förstås ett styrketecken för oss som organisation att vi stör på så sätt att man vällustigt angriper oss. Och gör det organiserat. När jag såg Henrik Alexanderssons artikel igår kväll gissade jag att vi skulle se hans "argument" fler gånger. Och se där. I morse dök det upp ett "öppet brev" från liberala ungdomsförbundet med samma märkligheter och samma formuleringar.

Vi kommer att fortsätta störa borgarnas sinnesfrid genom att bedriva vårt vanliga politiska arbete och organisera motstånd mot orättvisor och klassklyftor. Det är vår uppgift. Och därför kommer borgarna att fortsätta ljuga om oss. Den oanständighet som uppvisas i det senaste drevet borde dock oroa även många inbitna högersympatisörer.


Om författaren

Författare:
Ali Esbati

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2001 18:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: