sourze.se

Bilar och rock

Man kan undra över varför rock n roll och bilkörning så naturligt hör ihop, men att färdas med musik i bakgrunden ger ett speciellt intryck.

Musiken tar dig någon annanstans samtidigt som bilen gör det. Du färdas i flera sinnen och flera riktningar samtidigt, och med taktfast musik i bakgrunden kan det lugna - eller hetsa, dig och ditt humör. Kanske handlar det om spänningen att veta att det går fort.

För tankarna virvlar och kan virvla, eftersom du måste koncentrera dig på körningen. Musiken stimulerar tankarna, och ensam bestämmer du själv vad som ska spelas. Med elgitarrer ur stereons högtalare färdas du rakt in i natten med bilens instrumentpanel som enda ljuskälla. Bakom dig har du mil av asfalt som du färdas över. En känsla av att färden leder rakt in i dig, och färdas mil efter mil. Och du hinner faktiskt tänka, eftersom det enda du kan är tänka, då du måste hålla ögonen på vägen hela tiden. Om du någon gång tappar koncentrationen kan du halka av vägbanan, och därför är musiken är det som gör att du håller dig kvar.

Spänningen ligger i att hålla en lagom koncentration där lika delar allvar som känsla måste blandas. Det är du bestämmer hur dina känslor ska styras av musiken. Är du arg, förbannad, lugn, vacker, ledsen eller sårad kan du välja musiken efter ditt humör. Med skrikande rock ´n´ rollgitarrer i bakgrunden ger det en puls för de mil som försvinner bakom dig. Den enda som egentligen är viktigt just då är musiken, bilen och du.

Illustration: Kee Leong whoa yeah


Om författaren

Författare:
Maria Johanson

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2001 18:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: