sourze.se

Människan klarar inte av jämlikhet

Vi klagar på könsdiskriminering i Afghanistan men är vi själva bättre?

Snart är det Lucia och varuhusen skyltar med allt krimskrams inför julen. Det sägs att det snart är år 2002.
Men jag vet inte riktigt om jag ska tro på det. Nokia och Ericsson fortsätter att spotta ut mobiler och människan är tydligen en högt utvecklad varelse. Vi sägs vara moderna och intelligenta. Då är min fråga - varför existerar könsdiskriminering om nu vi är så smarta?

Nu har vi klagat på Afghanistan ett tag, om hur dom behandlar kvinnorna. Medierna visar alltför ofta en negativ sida av andra kulturer, men varför inte titta på Sveriges egen situation? En tjej ska inte rapa, nä usch det är fult, en tjej ska inte vara högljudd, fy skam! En tjej ska bara vara tyst i klassrummet då hon inte räcker upp handen och ser söt ut. Men när Olle pratar högt så får han sin dos av uppmärksamhet, men lilla Lisa får inte säga nåt, ingen hör henne.

Min engelskalärare tyckte aldrig om mig, jag sa vad jag tyckte och tänkte rakt ut och det har jag fått straff för. En annan kille som gick i min klass var precis likadan, men jag fick ris och han fick ros och anledningen var att han är en man och jag kvinna!

Det är kvinnan som föder mannen, och hon förtjänar respekt. Det är hon som lagar din mat, det är hon som tvättar dina kläder, det är hon som tar hand om barnen, det är hon som får mensvärk varje månad. Kom inte och säg att detta inte förekommer - för det gör det fortfarande! Ordet feminist borde inte ens behöva existera. Det räcker med rättvisa och jämlikhet. Så enkelt, men ack så svårt för den högt uppsatta varelsen att fatta det.

Första gången jag upplevde en tydlig könsdiskriminering i Sverige var när jag gick på en kurs som hette "Modern Soul Academy" som anordnades av Fryshuset. Notera ordet "Modern". Det var en musikkurs, vi var cirka 12 elever och killarna behandlades som gudar, vi tjejer försökte göra oss hörda men lärarna ignorerade oss, vi var inte värda nåt. I vilken helig bok står det att vi är mindre värda? Vilken idiot kom på den briljanta idén att kvinnan skulle få lägre lön? Vi har redan nog med press på oss och vad är tacken? Eftersom det oftast är mamman som är hemma med barnen medan pappan jobbar betyder det att hon får mindre pension i slutändan. Och för att strö lite salt i såret så får mamman en utdragen pension av någon underlig anledning. Någon "vis herre" har sagt att det är för att kvinnan tydligen lever längre. Det var det löjligaste jag nånsin hört. Ingen kan säga åt mig hur länge jag ska leva, sitter politiker med var sin spåkula i handen eller?

Om en tjej har ett aktivt sexliv blir hon en slampa är man inte två om det? men killen kan gärna skylta med det stolt och får en klapp på axeln.

Min väninna som är välutbildad har blivit "lilla gumman" hit o lilla gumman dit på sin arbetsplats. Hon har jobbat där i tre år och personer som har börjat där efter henne har blivit hennes chefer, rest runt på företagets bekostnad. Men hon har fått sitta kvar på samma plats och fått allt skitjobb för att lilla gumman är ung, liten och söt, det vill säga - "bimbo"!

Snart är det årsskifte och vi kunde ha kommit längre. Visserligen är Sverige ett av dom länder som är bättre på att hantera jämlikhet - men inte tillräckligt. Nu har det snackats om hur illa kvinnorna behandlas i andra länder men om man ägnade lite mera energi åt sin egen situation först så skulle jag inte behöva skriva det här. Jag gillar inte hyckleri och det gör säkert inte du heller.

Kasta aldrig sten i ett glashus.


Om författaren

Författare:
Selda Evgin

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2001 10:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: