sourze.se

Din alldeles egna H&M-kampanj

Det är ett par tre år sedan nu. Ett par tre år sedan jag lämnade det understundom sköna gymnasielivet för att skrapa ihop vuxenpoäng istället för betygspoäng.

Ett par tre år sedan jag - ibland - försökte se sådär förbannat oberörd, avslappnat tuff ut när jag gled igenom skolans stora skyltfönster - det vill säga catwalken utanför skolans matsal. Det är ingen idé att du försöker gömma dig, du syns.

Likväl syns du när du står där med matbrickan i handen och blickar ut över matsalen, dina kompisar är som försvunna.
Ska du vänta in dem? Har de redan satt sig?

Låtsas vilja ha ett till glas mjölk för att tajma din trygghet - din klassflock? Stå kvar där och rotera med flackande ögon och se förvirrad ut i hela skolans blickfång. Fan.

Det fanns fler skyltfönster under gymnasietiden, det mest påtagliga måste ändå vara det annuella september-dokumentet från Kungsfoto: skolkatalogen. Idag får min flickväns bror ett nytryckt ex av den i svettig näve.

Skolkatalogen är så ospontan och tråkig som den kan bli. Det är därför du ser så fantasiskt spontan och jätterolig ut allt som oftast.

Du får veta att fotografering ska äga rum ett helg gäng dagar innan det smäller.

Alla är ni posörer. Är man tuff i katalogen är man tuff på riktigt. Du vet så jävla väl från vilken vinkel du gör ditt utseende störst tjänst och vilket ansiktsuttryck som ser så där skönt "som om jag bryr mig"-ut.

Du bryr dig.

Varför skulle du annars sitta och tjata i december månad i dina vänners gästböcker på Lunarstorm om "att imorgon kommer skolkatalogen!" Idag sitter du och fyrahundra övriga elever en hel lunchrast och bläddrar fingertopparna såriga i matsalen, kommenterar och ojar sig. Klart fan du bryr dig.

Varför skulle du annars vara lite extra lustig och byta ut ditt namn på fotografens lista till "Steve Sanders". Varför skulle du annars kolla snett åt höger under dina solglasögon i dagsljus och hålla i ett obskyrt attribut,förslagsvis en krocketklubba. För att du vill och väljer att synas.

Såklart.

Katalogskeptiker syns inte annat än som infällda, eller tycker inte sin klass eller en själv är tuff nog för att tryckas upp i annat än tio punkter Times under kolumnen "Frånvarande".

Varför bläddras det så i matsalen idag?

Du synar objekten varje dag i skolan, OK, vissa vänder du blicken till och andra från, men du vet ju redan hur de ser ut, eller hur?

Grejen är att skolkatalogen är din årliga alldeles egna H&M-kampanj om du vill det.

Vissa försöker klämma sig in på så många bilder som möjligt, det spelar ingen roll om det är på mattanternas, du syns. Andra grabbar smeker varandras skrev och dreglar lite. De syns.

Jag är fortfarande imponerad av en grabb som hette Lukas under min gymnasietid. Han lyckades se till att se exakt likadan ut tre år i rad i skolkatalogen. Han satt på exakt samma sätt och plats på kortet, hade exakt samma utsökta NKOTB-tischa på sig, och höll upp exakt samma plånbok i famnen varje år.

Han syntes.


Om författaren

Författare:
Per Wrangenberg

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2001 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: