sourze.se

KG Hammar och fariséer

Skall kyrkans fariséer kasta ut Jesu lärjungar som pratar om exploatering och orättvisor i samhället?

Är Bibeln en politisk bok? Var Jesus politiker? Är kyrkan en politisk institution? Kan vi blanda politik och religion?
Skall kyrkans fariséer kasta ut Jesu lärjungar som pratar om exploatering och orättvisor i samhället? Finns Jesu lärjungar inom vapenindustrin?

Med mina ofullkomliga tankar, vill jag försöka svara på dessa frågor: Varje berättelse eller historisk händelse i Bibeln är politisk, från Noa till profeten Johannes. Noa predikade för folket att jordens katastrof kommer och den kom. Det är politik! Moses befriade israeliterna från slaveriet under Faraos tid. Är det politik? David var först flykting och efter några år blev han kung. Att vara flykting och kung, det är politik. Hans son Salomo var den rättfärdigaste kungen i människans historia. Det handlar om politik! Jesus pratade varje dag om exploatering och orättvisor i samhälle. Det var mycket irriterande för prästerna och de blev mycket arga på honom. Prästerna lurade folket och dödade Jesus när han bara var 33 år gammal. Var det politik? Bara 60 år efter Jesu död, skrev Johannes att jorden kommer att bli förstörd. Idag är vi alla medvetna om att vatten, jord och luft är förgiftade och vi har mycket svårt att tro på planetens framtid.
Gud skapade människor. Politik handlar om människor. Kyrkan är människor. Politik handlar om vår framtid och Bibeln säger precis det samma. Vi kan inte skilja människor från politik eller kyrkan från människor. Kyrkans lärjungar måste vara de första i samhället som pratar om exploatering och orättvisor. De kan inte vara tysta och passiva. Tystnaden är kyrkans största synd genom historia och fram till idag. Den första reformationen är född i Tyskland och den andra kanske i Sverige. Jesus och jag skulle bli glada! Vare sig du är höger eller vänster börja läs Bibeln igen. Vi människor är kyrkan och politik. Vi har en framtid om vi kämpar mot exploatering och orättvisor.


Om författaren

Författare:
Slava Nenadic

Om artikeln

Publicerad: 06 dec 2001 17:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: