sourze.se
Artikelbild

Demokratiska floskeltoppen

Tror du... att du på fullaste allvar vet vad demokrati är?

Fredrik Vargas Fribergs artikel om oligarki är bra. Jag instämmer totalt i det han skriver.

Jag vill dock utveckla det hela lite.

Jag tror att de stora anledningarna till att vi just har absolut noll utbildning, noll debatt och noll insyn i varför demokratin inte kan utvecklas är flera. Mest är det för att ingen parlamentarisk politiker är intresserad av att göra sig själv sysslolös och överlåta makten till folket i praktiken.

För så illa är det att utöver ett par pannben som tror att vi får en riktig demokrati om vi fimpar monarkin, så finns det i stort sätt knappt ingen rörelse som vill förädla demokratin eller göra den mer direkt.

Detta låga intresse rimmar illa eftersom en gigantisk massa i press har blivit demokratitokiga på sista tiden. Faktorer som den 11 september, Globaliseringen och Göteborgs-kravallerna har lett till att ordet demokrati böjts så hårt åt olika håll att det snart inte betyder någonting alls. Fredrik Fribergs artikel är en bra återgång till ordets egentliga betydelse.

Just när det gäller order "demokrati" har snedtolkningarna, böjningarna nämligen eskalerat för att uttrycka det milt.
Så jag satte mig helt sonika och sökte på ordet i Sourze.
Jag skall nu saxa några av de bästa Sourze-flosklerna från det sökandet i floskeltopp stylee:

1. "På frågan om vad de demokratiska poliserna"
Avd: Ingvar Strid undrar om något som kanske är nya hårda välväktare i "Chilensk natt i Genua".

2. "det viktigt att demonstrerande ungdomar lär sig demokratins spelregler" - Anders Lagheim. "Agitera demokratiskt för demokratin"
Avd: Jaha. När satte vi dom?

3. "Inför det kommande EU-toppmötet i Göteborg kan det vara på sin plats att ytterligare betona vikten av demokratins spelregler" - Anders Lagheim, "Agitera demokratiskt för demokratin"
Avd: Okej, men i en riktig demokrati så hade vi haft riktiga spelregler vilket djälva ord... Demokratilotto eller? och med det inget toppmöte alls.

4."Således kan jag inte svara på annat sätt än att USA faktiskt inte är en diktatur. De håller allmänna, fria val, där man kan rösta hemligt. Således uppfyller de faktiskt också definitionen av en demokrati." - Sebastian Weill klämmer till det "Att se allt i svart i Vitt"
Avd: USA, Sovjet och dom andra demokratierna där man fick rösta. Se det i Svart bara. Det funkar lättast.

5. "Att inte rösta är att gå ifrån demokratin" - Carola Ullups. "Att inte rösta inte ta ansvar"
Avd: Går det bortknatandet att mätas i en majoritets- vs. minoritetsfråga?

6. "Vad jag vill säga Sourzes läsare: Var inte så snobbiga. Låt alla få tycka till om politik utan att få höra att de är för ytliga. Vi har faktiskt en demokrati." - Ana Udovic Ledarprofil under Politik.
Avd: Men om vi demokratiskt röstar bort tryckfrihetsförordningen så är det kollektiv massfascism eller?

7. "Jag tycker definitivt inte om president Bush men han har blivit vald i demokratisk ordning" - Ramona Danlén. "Heja EU-mötet i Göteborg!"
Avd: Två alternativ suveränt presidentstyre/ Störst partikassa Demokratisk... Odnüng?

8. "Om man inte röstar så har man ingen rätt att yttra sig i någon fråga som har med politik att göra "- Navid Dorimi i "De som inte röstar skall hålla käften"
Avd: Rösta eller du tappar rösten. Vad händer härnäst? Skall vi gasa ihjäl nationaldemokraterna på antirasistgalan live i fyran?

9. "Jag vill påstå att uttalandet var fullt demokratiskt." Björn Jönsson om Patrik Arves klavertramp i "Polisanmäl Jack Hansen"
Avd: Arve talade alltså för folket när han ville mörda moderater moderater är inte folk.

10. "Thams medgivande av den kosovoalbanska inblandningen i krisen i den lilla demokratiska staten Makedonien", riksdagsledamoten och vän av Balkans diktaturer Karin Wegestål i "Ska Sverige ge bort 10 miljoner till grymma UCK?"
Avd: Hur många val hålls i Makedonien?

Olof Peterson är diskad från listan på grund av att denna är professionell demokratiförvrängare ty här var det idel amatörer som valdes ut...

Daniel Somos klarade inte kvalifikationerna eftersom han vill ersätta demokrati med kapitalism och därför inte ens hänger sig åt snedtolkningar och förvrängningar av ordet.

Plus till Ramona vars artiklar innehöll ordet demokrati flitigt men inte förrän sjunde försöket lyckades jag hitta en förvrängning.

Oh well. Det tar sig sa ordmärkaren.

Det här ordet som folk använder som slagträ, apostrof, ursäkt eller nödventil för att torgföra rätt subjektiva saker kan sumeras väldigt kort:

Folket bestämmer.
Plain and simple.
Det finns inga rätt eller fel, glöm friheter och fascism, Glöm det där med politiskt korrekt eller inte.
Folket bestämmer.
Det är inte svårare än så.

Jesper Nihlén har en jättepoäng i "Demokrati über alles" att det fanimej blir läge och fernissa stövlarna
om vi inte tillåter alla att delta. Då har vi blivit det vi förkastar. En gång hörde jag någon utföra det verbala judokastet på sig själv:

"Jamen tänk om man hade en omröstning om invandring. Tänk om man satte stop för den. Hur demokratiskt skulle det vara?"

Snällt, inhumant och helt i linje med EU... Ja. Odemokratiskt? Nej!

Demokrati är folkvälde. Villkorslöst.

En ack så stor domän av möjligheter men en så liten förklaring. Sverige är inte en demokrati.

Jamen hur skall det gå till...? Allt revolutionerades med internet. Du kan föra över pengar, handla sex, titta på en bevakningskamera i Greenwich village, skriva på Sourze, rösta på vilken dokusåpastjärna som är mest elak... Men inte rösta i någon form av politik.

Vi kanske kan börja ta tillbaka makten någonstans. Vi kan väl få rösta lite inom kommunalpolitiken. Bara en fråga per år.

Snälla.

Ja vet, det finns en hel ocean med invändningar vaför vi inte skall få bestämma. Varför vi skall lotsas till vallokalerna vart fjärde år som valboskap till skenhelig valslakt.

Dessa invändninar kan jag redan och nu vill jag ha ännu mer! Kan ni, Sourze ärade kvasidemokrater, som kramar om er fjärdeårs symboliska pissrätt, ni som är skendemokratins nyttiga idioter:

Kan ni mobilisera era starkaste argument och kasta på mig? Varför vi inte skulle kunna ha en direktdemokrati. En sann demokrati? Try me! I dare U!! I double-dare U motherfuckers!!!

Överkurs: Prova gärna i din argumentation att inte resonera om vad folk vill eller gör utan skriva bara vad du tycker.

Se upp bara. Kommentarfältet är minerat och jag är beväpnad
med soppbergshögar av dokumentation.

Stör ni er på mig?

Well, Ni kan ju alltid prova med att få bort mig "demokratiskt" med nuvarande system och lek sedan gärna med tanken på att göra det med det system jag förespråkar.

Då hade jag kunnat blivit käfthålld.
Demokratiskt.

**********

Lite lästips: Länk: sourze.se


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2001 15:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: