sourze.se

Antidemokrater är en nödvändighet

Detta är ett bidrag i Sourze Politiks "SM i debatt" - en tävling i politisk argumentation. Vinnaren får ett presentkort på böcker värt 1000 kronor.

Antidemokrater måste få ställa upp i den demokratiska processen. De är nödvändiga för demokratins fortlevnad. Hur ska vi annars kunna veta att våra egna åsikter och principer är demokratiska?

Om du springer ett 100-meters lopp utan medtävlare vinner du. Du är bäst... alltid. Men hur vet du att du är bra? Du kanske promenderade sträckan på 2 minuter. Är det bra? Och vad händer den dag en ny tävlande kliver in på banan?

Om vi är övertygade att våra åsikter är demokratiska måste vi våga låta dem utmanas. Vi måste ge oss in striden och testa dem. Vi måste visa att vi alltid kan vinna.

För det behöver vi en motståndare. Vi behöver djävulens advokat. En konkurrent. Tävlan försäkrar oss om att vi alltid försöker vårt bästa.

Skulle antidemokraterna förbjudas deltaga så skulle vi bli slappa. Vi skulle sluta anstränga oss. Vi skulle glömma varför vi har våra demokratiska principer.

I värsta fall vaknar vi en dag och finner att våra tidigare motståndare gått om oss. Vi upptäcker att vi degenererat såpass mycket att vi inte längre kan försvara oss. Vi inser med fasa att det är VI som är de nya antidemokraterna.

Därför måste antidemokrater få vara med i den demokratiska processen... för att vi ska kunna bevisa att demokrati alltid är bäst.

Och om det skulle vara så att vi inte vinner... är det inte då dags att ta en funderare på hur bra demokrati är egentligen?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 30 nov 2001 15:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: