Reglerna: Sverige kan inom de kommande månaderna bli den avgörande brickan i ett spel som närmast kan liknas vid rysk roulette.
Skillnaden är att i stället för att rikta ett vapen mot huvudet riktar man det mot ett helt land. Istället för en kula använder man nästan ett ton plutonium, världens kanske farligaste ämne. Reglerna är enkla: har man tur smäller det inte.
Vapnet: Att svenska kärnkraftverk idag är säkra och det bästa sättet att få fram el på är många övertygade om, för vem vill egentligen minnas vad som hände i Harrisburg eller i Tjernobyl? De fördelar vi får av kärnkraften vad gäller elproduktion, gör att de restprodukter som bildas blir ett "nödvändigt ont" vars problematik vi inte riktigt behöver bekymra oss om. Men, att det måste tas om hand på något sätt, det vet vi, och det är alltså här som Sveriges dilemma börjar ta form.
Kulan: Tidigare, på 70- och början av 80-talet, skickade svenska kärnkraftverk sitt avfall till England för upparbetning. Då detta var klart återstod en avsevärd mängd plutonium, ett ämne som blir ofarligt för oss människor
först om flera hundratusen år. Plutoniumet lagrades i väntan på att man skulle finna en godtagbar slutgiltig lösning, men då detta visat sig svårare än man trott har Sverige kvar cirka 900 kg i England.
Idag finns fortfarande ingen möjlighet att göra plutoniumet ofarligt. Det går dock att på olika sätt kapsla in det och göra det oåtkomligt. För att få någon sorts nytta av det, kan man blanda plutonium med uran och omvandla det till så kallad MOX-kärnbränsle. Detta kan sedan användas i kärnkraftverk för att producera el.
Det har dock visat sig att detta inte är helt oproblematiskt. Vid separationen av kärnavfall, som förser MOX-bränsle med plutonium, bildas stora mängder radioaktivt avfall som släpps direkt ut i havet. Det har även visat sig att riskerna för olyckor i kärnkraftverken ökar dramatiskt då man använder sig av MOX-bränsle. Också restprodukterna blir mer svårhanterliga på grund av dess höga halt av radioaktiva ämnen.
Spelet: Just på grund av riskerna är det idag förbjudet att importera MOX-bränsle till Sverige. Men då intresse finns att importera MOX för användning i Oskarshamns kärnkraftverk överväger den svenska regeringen nu att häva förbudet. Att se närmare på andra alternativ, eller invänta ny forskning verkar inte komma på fråga.
MOX-bränslet är tänkt att transporteras från England med fartyg eller flyg till Sverige. Förutom problemen vid användningen tillkommer här en rad andra orosmoment, eftersom möjligheten finns för att olyckor, terroristattentat eller andra oförutsedda problem kan inträffa på vägen.
Vinnaren: Många är idag skeptiska, både till det svårhanterliga kärnbränslet och till de miljöproblem som uppstår vid tillverkningen.
Ett flertal länder har därför valt att invänta ny forskning istället för att förhastat besluta om användning av det relativt oprövade MOX-bränslet. Oroväckande blir det då att den svenska regeringen nu funderar på att ge möjlighet för en import. Skulle ett godkännande ske innebär det att kärnkraftindustrin får tillstånd att utsätta oss alla för onödiga risker. Sannolikheten för att en olycka eller ett terroristattentat ska inträffa finns alltid.
Ensam vinnare är egentligen bara det företag som tillverkar MOX-bränslet och som lyckats skapa bilden av att MOX är ett bra sätt att få användning för plutonium. Men händer det som inte får hända, ja då finns det inga vinnare. Då kommer vi alla att vara förlorare.
Spelet kan börja.
Fristående fortsättning från: Allt du inte vill ha, det kan du få.
Länk: sourze.se
Av Anders Hellberg 27 nov 2001 09:48 |
Författare:
Anders Hellberg
Publicerad: 27 nov 2001 09:48
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå