sourze.se
Artikelbild

Även lärare mobbade på Högalidsskolan

Jag gick i Högalidsskolan från årskurs ett till årskurs nio, och gick ut nian år 1984.

Under högstadieåren hade jag Sven-Erik Tunerholt som studierektor samt en lärare, som jag tyvärr minns allt för väl och som vi kan kalla "Anita". Hon valde ut ett par stycken i klassen som fick agera syndabockar.

Barn som redan hade det jobbigt med självkänslan, där fanns alltid Anitas giftiga kommentarer inför hela klassen. Jag brukade ofta protestera högljutt och blev också genom detta utsatt för Anita.

Hon tog in mig ensam i klassrummet satte sig mittemot mig på en skolbänk tittade mig i ögonen och sa: "Du är äcklig, du äcklar mig vet du det?" Jag var verkligen tillintetgjord. Som 14-åring kan man inte annat än att gråta inombords.

En annan gång hade jag hängselbyxor på mig och Anita smög förbi min bänk och tittade hånfullt på mig, hennes exakta ord var: "Med den kroppen skulle inte jag ha sådana byxor."

Nuvarande rektor Sven-Erik Tunerholt och några andra lärare hade ett sätt att förhålla sig till oss elever som inte var riktigt sunt. Istället för att se oss barn och ge oss stöd satte delar av lärarkåren i system att själva bli aktiva mobbare.

Med såna vuxna som förebilder på Högalidsskolan är jag inte ett dugg förvånad över att de senaste dagarna ha läst om balettelever som mobbas och blir utsatta för fysisk och psykisk kränkning. Sven-Erik Tunerholt är ansvarig för vilken ton som råder på skolan. På avslutningsdagen i klass 9 sade jag till Sven-Erik Tunerholt: "Jag är besviken på dig". Sen gick jag nerför skolgården och har aldrig sett tillbaka, förrän nu när alla minnen väcks till liv.


Om författaren

Författare:
Yvonne Jones

Om artikeln

Publicerad: 26 nov 2001 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: