sourze.se
Artikelbild

Jultomten - ett offer för bantning?

Såg två småbarn leka i slasket

Såg två småbarn leka i slasket. Ja, då menar jag inte snöslasket, utan den så kallade snö som finns nu runt omkring oss. kort sagt: vatten, vatten, vatten och vatten. H2O i överflöd.

De hoppade på pölarna i stövlar, sånt man gör i normala fall i oktober, men denna dag var det en decemberdag. De bustrampar och sparkar på varandra. Plötsligt slår den andre den ene ungen, och ett råkurr startar. Mamman kommer ut och skäller ut dom, och de får varsitt straff.

De fortsatte att hoppa och sparka vidare, medvetna att mor deras bevakar dom. Plöstligt gastar den ena:
- Kommer tomten i år? Det finns ingen snö iår! Då kan han inte åka släde hit?

Den andre ungen blev tyst en stund och blev ledsen så att han bölade. Mamman kom återigen och skällde ut den ena för att retas. Men det var inte sant. Han hade inte retat honom, så hon ångrade sig och bjöd in dom på bullar och saft.

I köket satt dom, de två ungarna som skickat minst tretti saker var i sin önskelista till tomten, satt tysta och funderade på hur de skulle hjälpa dom. De luskade ut om tomten fick den enes rollerblades så att han kunde åka till dom och lämna dom, men han förstod snabbt att det inte gick, eftersom tomten måste åka vidare. Då skulle det ju inte bli några rollerblades till honom. Det var också för halt för att åka i rollerblades i slasket. Vanliga skridskor, Såna där snygga GRAF-skrillor som den andra önskat sig gick inte heller att låta tomten komma i, det var för varmt, vattnet har inte kunnat frysas till is ännu. De satt och åt lussebullar och funderade vidare.

Nu fick den ena en ide igen, han berättade om sparkbrädorna som ungarna i stockholm börjat åka på, de kunde ju tomtenissarna ha att åka med i.
- Men var är pakethållaren som julklapparna ska få ha plats i?, frågade den andre.
- Javisst ja, det tänkte jag inte på svarade den ene. Jävlar vad slask det var. De tittade ut genom fönstret. Det började regna mer, strilor av vattendroppar rann på fönstret. Den andre såg långt in i glaset, och kom på att tomten kunde åka båt hit och dit eftersom det var så mycket vatten nu.
- Låt honom få en oljebåt, en sån jäkligt stor båt med plats för klapparna och tomtemor med gröten. Den andre svarade förstrött:
- Har du inte tänkt på hur liten Hjälmaren är? Det är därför finnebåtarna inte kommer hit!
- Nä, det tänkte jag inte på, svarade den ena och undrade om den andre hade mer Oboy. Det hade han inte. Mamma hans hade glömt att köpa mer. De muttrade över chokladbristen, och funderade vidare.
- Ballong, det gjorde Andrée en resa med en gång i tiden, sa den ena. Men den andre sa
- Han dog, jag vill inte att tomten pyser nånstans i en ballong. Han är för stor i en ballong. Kanske ett jetplan?

- Hm, det vore bra, men är Bofors flygplats tillräckligt stor för en Boeing 747:a?
- Tror fan det. Försöka går ju alltid.
Den ene gick fram till kylen och kollade om det fanns nåt gott där.
- Kan man göra vädret kallare?
- Ja, om alla slutade köra bil och låta naturen ta växthusgaserna för sig själv.
- Tomten har faktiskt det bästa färdmedlet, ingen bensin, ingen avgas. Önskar att farsan slutade att tuffa med sin Jeep som drar 1,5 liter per mil. Då kunde det kanske bli lite kallare, i alla fall på vår gata.
Den andre funderade på om tomten kunde göra som Nils Holgersson, tjuvåka på gässen.
- Nils Holgersson var jätteliten, tomten är stor och överviktig!
- Då är det kanske dags för tomten att läsa Aftonbladets hälsabilaga där det står: "GÅ NER I VIKT INFÖR JULBORDET" eller "TRÄNINGTIPS EFTER JULBORDET - gå ner fem kilo till nyår"
Den andre: - Tar tomten färdtjänsten då?
- Det är troligt, lika troligt som att tomten återfinns på t-banan på väg till Handen... Han får inget kort, så han åker fast i spärren. Dessutom är det förbjudet att smuggla paket på t-banan.
Den andre hackar sönder pepparkakan som är över i smulor i agg över vädret, de tittar bort mot fönstret igen:
- När kommer snön!? utbrister dom och tittar ut i det grå vädret.

Men den stora frågan återstår: Kommer snön till julafton?
Den frågan är inte alls lika säker som Arne Weise är för julen.
Och om tomten har bantat i år förtäljer inte historien.

Vi håller tummarna för en vit jul!


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 25 nov 2001 13:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: