sourze.se

Apropå antipirater

Mitt i datorspelsindustrin är det lätt att hålla sig för skratt.

Som verksam i ett svensk datorspelsutvecklingsbolag, inbillar jag mig att jag har ett lite annorlunda perspektiv på frågan om piratkopiering och jakten på piraterna. Jämfört med "vanliga" konsumenter, alltså. Jag tänkte ta det här tillfället att ta upp några saker som jag tycker är viktiga i det här diskussionen.

För det första tycker jag att det är bra att branschorganisationerna för film/video, skivor och datorspel flyttar ut piratjakten till en extern organisation. Tidigare var MDTS datorspelsbranschens organ, förkortningen står för Multimedia, dator- och TV-spel lite som ett låtsas-FBI med angivartelefon och piratporträtt på sin hemsida. Det var lite skevt eftersom en branschorganisation har en massa andra viktiga funktioner som hamnade lite i skymundan av piratjakten. Dessutom verkar det som att de här tre branscherna har en del att vinna på att samarbeta.

För det andra kan man väl säga att Antipiratbyrån och tidigare MDTS har en rätt bufflig framtoning när de triumferande hänger ut sjuttonåriga pirater med finnar och försöker framstå som skoningslösa Men in Black som jagar upphovsrättsbrottslingar dag och natt. Kolla in deras hemsida www.antipiratbyran.com Det blir lätt lite parodiskt med angivarbelöningar, tipslinjer och utredningsreferat som om det vore spionjakt.

För det tredje har de en juridisk poäng som är väldigt svår att avfärda. Det är någon som har betalat och ansträngt sig för att spela in de filmer och skivor och utveckla de datorspel som folk kopierar och säljer. Det är lätt att slå ifrån sig och säga att det inte drabbar någon fattig och ingen fäller väl några tårar om Bill Gates missar lite licensintäkter.

Men när man som jag sitter mitt i den svenska datorspelsindustrin som har väldigt svårt att överleva på grund av att ingen vill finansiera datorspelsutveckling för att det är så svårt att få betalt för produkterna, är det lätt att hålla sig för skratt. Det är numera svårt att hitta finansiering till pedagogiska barnspel av den typ som vi jobbar mycket med och som svensk datorspelsindustri hade stora framgångar med under nittiotalet. Det är helt enkelt inte lönsamt att investera flera miljoner i ett spel som säljs svart för en femtiolapp dagen efter release.

För det fjärde kan man fråga sig om det inte finns några andra sätt att komma åt piraterna, än de som Antipiratbyrån lanserar på sin hemsida. Det viktiga är väl att påverka attityderna hos konsumenterna och det kanske inte görs bäst genom maktspråk och hot?

För det femte är det viktigt att hålla isär begreppen. Antipiratbyrån kommer knappast att ge sig på de som kopierar och ger bort till bekanta, utan snarare de som bedriver organiserad försäljning av spel, skivor, filmer osv. Det är rätt stor skillnad och det är ju inte så svårt att tänka på de senare som bovar!

Det ska bli spännande att se vad som händer med Antipiratbyrån, det är onekligen en rätt het potatis de försöker fånga, guns blazing. Men personligen är jag ännu mer nyfiken på vad MDTS kommer att göra nu när de kan koncentrera sig på att utveckla den svenska spelbranschen.


Om författaren

Författare:
Per Strömbäck

Om artikeln

Publicerad: 16 nov 2001 17:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: