sourze.se

Varför sköts inte Hannes tidigare?

Efter att ha sett filmerna från Vasagatan och Uppdrag Granskning har jag bara en fråga: Varför sköt de inte Hannes Westberg tidigare?

Situationen är följande: Du står på en gata. Du är polis. Du och dina kollegor har utsatts för ett livsfarligt anfall med stenar. Någon ropar och du ser att bakom dig ligger en av dina kollegor medvetslös - kanske död - på marken.

Länk: expressen.se
Länk: expressen.se

Framför dig ser du någon som tar upp en sten och kastar i riktning mot er. Han ignorerar de tidigare varningsskotten och det faktum att ni håller vapen i era händer. Han vänder sig om. Han vänder sig mot er igen och tar upp en sten till. Han tar ansats...

Nu pausar vi där... och jag frågar dig: Var kommer denna sten att landa? Nej nej nej, STOPP! Du har INTE tillgång till den nu ökända filmen. Du kan INTE snabbspola framåt. Det finns inget band att titta på därför att det håller just nu på att spelas in. Frågan kvarstår: Var kommer denna sten att landa?

Kommer den att missa? Eller kommer den att träffa din medvetslösa kollega, krossa hans skalle och därmed döda honom? Inom fem sekunder kan din kollega vara död. Du har möjlighet att förhindra det. Men du har nu mindre än två sekunder på dig att fatta en beslut som kan betyda liv eller död för honom.

Det är lätt för SVT, Johan Ohlsson och andra att nu - i efterhand - säga "Jamen stenen missade ju. Den var inte ens i närheten". Vad sjutton förväntar de sig av svenska polisen egentligen? Att de har en tidsmaskin så att de kan åka framåt i tiden och se på videoband som kan spolas fram och tillbaks? DÄR och DÅ fanns det ingen som kunde säga "Den kommer att missa". DÄR och DÅ var polisman Thomas Säfström utsatt för livsfara. DÄR och DÅ - utan tillgång till Fast Forward - var hans kollegor tvungna att fatta ett beslut.

Ensam eller inte... demonstrant eller inte... Hannes Westberg utsatte människor för livsfara. Varför sköts han inte tidigare? Varför sänkte de inte honom redan då han plockade upp andra stenen? Polisen har som PLIKT att skydda och utnyttja det våld som krävs för att lösa denna uppgift. De skulle ha skjutit snabbare.

Uppdrag Gransknings reportage av denna händelse gör mig rosenrasande. Inte på polisen utan på SVT som uppför sig på det här viset. Först undanhåller de viktigt, kanske till och med avgörande bevismaterial för åklagaren. Sedan klipper de ihop bevisen på helt eget bevåg och lägger på en berättarröst från någon som på förhand bestämt sig att polisern är skyldiga. Med detta piskar man upp en opinon. Och till slut bjuder man in åklagaren, visar honom filmen och säger något med betydelsen: "När du ser det här, finns det inte anledning att ändra ditt beslut?".

Jag tycker detta är så nära rättsövergrepp man kan komma. SVT:s beteende är skrämmande. Så här får det inte gå till. En part skall inte få hålla inne bevis på det viset och sedan försöka påverka rättsväsendet efter det att de har friserat bevisen så att det passar deras egen uppfattning.

Kudos till Björn Ericsson för att han stod emot dessa försök att påverka honom. Ytterligare beröm därför att han helt prestigelöst förklarade hur rättsväsendet fungerar och att han även kan öppna detta igen om nya bevis kommer i dagen. BEVIS... och inte SVT-producerad propaganda.

Och ett stort tack till poliserna på Vasaplatsen för att de - trots den extrema, livsfarliga situationen - lyckades hålla huvudet kallt och inte orsaka blodbad. Deras enda misstag som jag kan se efter att ha sett filmerna om och om igen är att de sköt en sekund för sent.

Förmodligen var det tvekan... en tvekan som Hannes Westberg med största tydlighet inte kände. Han har mage att sitta där i TV och säga "Det får ju en att tänka lite". Hur vore det om han hade gjort det - tänkt lite - innan han tog upp stenarna och aspirerade på att bli 2000-talets första svenska polismördare?

Hade inte poliserna tvekat en sekund innan de öppnade eld mot en annan människa hade jag inte litat på dem som poliser. Tränade eller inte, man är inte en sunt fungerande människa om man inte tvekar innan man skjuter någon. Jag anser sålunda att det är HELT rätt att Hannes nu hamnar i fängelse och att poliserna inte åtalas för att de handlade i nödvärn.

Just my two cents...


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2001 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: