Vi har sett bilderna. Bilder som skiljer sig radikalt från den officiella mediala bilden.
Enligt medierna utgjorde Hannes Westberg ett hot mot vad som sades vara en liggande, svårt skadad polisman under beskydd av sina hårt trängda kollegor. Med utgångspunkt i detta hävdades att skottet avlossats i nödvärn.
Men bilderna som exempelvis visats i SVT:s Uppdrag Granskning visar något helt annat.
Där ser man en ensam, frustrerad Hannes Westberg kasta gatstenar som knappt ens når fram till polismännens fötter. När han vänder sig om blir han skjuten i sidan.
Att ens hävda att Hannes utgjorde ett enskilt hot mot någon av polismännen är befängt. Att han däremot - vilket i sig kan sägas vara skandalöst - kastar gatsten, går inte att förneka.
Möjligen berodde det på tillfälliga sociala strömningar. Kanske på en otyglad frustration med grund i vanmakt.
Varför Hannes kastade sten är ändå inte det viktigaste i detta sammanhang. Däremot är det av yttersta vikt - inte minst för att motverka ett sviktande förtroende för rättsväsendet - att noggrant utreda vad som ledde fram till skottet.
Vad i denna situation kan ha föranlett att polismännen ansåg sig berättigade att avfyra skott mot en - enligt bilderna - ensam demonstrant?
Allt eftersom tiden gått sedan toppmötet har vi sett demonstranterna få sina domar. Strafflängden varierar, men är i allmänhet mycket hög. Mot denna bakgrund ställer jag mig frågan; var finns den interna kritiken inom polisväsendet?
De händelser som jag själv bevittnade i Göteborg visade rejäla övertramp från båda parter, men bara en av parterna har hittills ställts till svars för sina gärningar.
Kanske är det för mycket begärt av en institution liknande poliskåren att ta frågan på allvar, men konsekvenserna som avfärdandet av en rejäl utredning riskerar att få, är lika oönskade som de är långtgående och allvarliga.
Nu har vi sett Hannes få sin dom. Detta medan de i situationen närvarande polismännen frångått en rättsprocess.
Uppriktigt sagt är jag orolig för de signaler som detta agerande sänder ut. Kanske har man från rättsväsendets sida ännu inte insett allvaret i detta?
I likhet med många vänsterorganisationer ställer jag mig frågande till om Jaldung bör få behålla sin post. De order och riktlinjer som poliserna agerade efter i samband med toppmötet satte inte bara många polismän i stor fara, utan hotade också flertalet oskyldiga, fredliga demonstranter.
Ingenting kan göras ogjort - däremot kan och bör ytterligare energi läggas ned i att utröna vad som faktiskt hände. Detta för att förhindra liknande händelser från att återigen äga rum.
Av Johan Ohlsson 13 nov 2001 14:17 |
Författare:
Johan Ohlsson
Publicerad: 13 nov 2001 14:17
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Övrigt, Politik & Samhälle, Övrigt, polisskotten, måste, utredas, bilderna, efterhand, visats, polisskotten, göteborg, entydiga, ändå, ställs, bara, närvarande, parterna, svars, sitt, handlande, förtroendet, rättsväsendet, gungning | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå