sourze.se

Detta är en skandal!

Det svenska rättsväsendet beter sig i detta fall som domstolarna i diktaturländerna.

Den polismannen som dödade en kurdisk flykting från Turkiet friades i Tingsrätten idag. Rätten var enig och ansåg att polismannens berättelse var trovärdig.

Det förvånar mig inte egentligen, jag har inte förväntat mig något annat. Poliser fälls väldigt sällan för tjänstefel. Rättsväsendet gör allt för att skydda dem. Men jag hoppades ändå i min naivitet. Bevisen var ju klara i detta fall: skottet avlossades när flyktingen var vänd med ryggen mot polismannen på väg att fly från platsen. Den tekniska bevisningen bekräftar att han träffades i ryggen. Det finns alltså ingen tvivel om saken. Polismannen säger att han kände sig hotad av den flyende mannen som viftade med kniven, att han sköt när mannen var fortfarande vänd med ansiktet mot honom.

Hur skulle mannen ha hunnit vända sig om samtidigt som skottet avlossades? Var det någon slags "slow motion" skott? Dessutom borde polismannen vara tränad att hantera sådana stressiga situationer utan att direkt skjuta ihjäl människor, speciellt inte skjuta i ryggen på flyende personer som inte utgör något hot och som inte har gjort någon illa. Den ende personen som den kurdiske mannen hotade med kniven var just sig själv. Han höll kniven mot sin hals för att undkomma poliserna och komma bort från platsen. Det visar bara på den desperation och rädsla mannen kände för att utvisas till förtrycket i sitt hemland Turkiet.

Den döde mannen var alltså en flykting utan identitetshandlingar hotad av utvisning. Han trodde att han skulle få en fristad här i Sverige. Han var ingen mördare, igen rånare, ingen våldtäktsman. Istället för en fristad fick han en kula i ryggen. Den 57-årige polismannen som avlossade det dödande skottet kommer att gå fri och fortsätta jobba som polis.

Den tekniske bevisningen från platsen väger alltså mindre än den misstänkte polismannens berättelse. Det svenska rättsväsendet beter sig i detta fall som domstolarna i diktaturländerna, där bevisningen betyder ingenting när det gäller att skydda poliser till varje pris på bekostnad av rättvisan.

Varför ger man inte polismannen en diplom för en god insats? Ännu en illegal flykting mindre i fristaden Sverige.


Om författaren

Författare:
Zeid Al-Bayaty

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2001 09:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: