sourze.se

Tänker du rösta?

Om man är lite "radikalare", är det då motiverat att rösta nästa år?

Jag kan som liberal inte identifiera mig med något av de svenska riksdagspartierna. Faktum är att jag tycker att hela systemet i sig är lite mer än lovligt skruvat. Men nästa år har jag chansen att rösta. Borde jag det?

Det känns självklart att rösta i kommunal- och landstingsval eftersom något "system" inte kommer ändras beroende på om man röstar kommunalt eller om man inte röstar. Men till riksdagsvalet känns det mer tveksamt.

Jag funderar, och många vänsterextrema och andra, säkert, men jag har främst hört det från dem med mig, på om det inte är bättre att inte rösta alls, för att inte stödja ett system och en stat man inte tycker om.

Man kan resonera så att det är bättre att rösta på det "minst dåliga" alternativet, men personligen tycker jag inte att det känns som att det skulle göra någon stor skillnad vad man än röstar på, om man röstar på något av de sju riksdagspartierna. Men det är inte vad det handlar om. Det handlar om att jag i grunden tycker att statsskicket är utformat fel. Jag är tveksam till huruvida det går att "rösta rätt."

Jag skriver det här för att jag frågar: om man inte stödjer systemet i sig ens, borde man rösta då och hoppas på det bästa? Eller borde man låta bli och starta en svartklubb när man ändå är i farten?

Jag är osäker. Jag har aldrig röstat förut, eller haft möjlighet att aktivt inte rösta. Det ska bli intressant, men jag hoppas få lite hjälp med att sortera tankarna.


Om författaren

Författare:
Gisela Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2001 14:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: