sourze.se

Den där djävla yttrandefriheten

Jag har lyssnat lite på Jan Kallberg om det där med att dom nitade Flashback.

Anledningen till att begreppet moral fått en sådan negativ klang är att det alltid varit fel slags människor som trott sig ha monopol på moraldebatten och att det sällan stannar vid moral.

Nyligen så intervjuades flickan som deltog i antivåldsporrfilmen "Shocking truth" i Folkhemmet och hon var inte riktigt så utnyttjad som det såg ut utan att hon uttryckte sitt gillande till det hon gjorde.
Hon var en affärskvinna. Nåja.

Exemplet är eminent på att det just nu pågår ett utsuddande av gränsen lag och moral som våra politiker gör sig skyldiga till. Moralisterna satt i Rosenbad och förfasades över de låga drifterna som är i tilltagande. Shåkking truth hette det visst.

Inte kort därefter började drevet gå efter sajten Flashback.
Flashback är Internettjänsten som möjliggjort för grupper som står utanför samhällets mediaskval att komma till tals. Det har varit en uppsjö av anarko-kommunister, miljöaktivister, drogliberaler, halvfascister, bader-mainhoff-wannabees och alla andra grupper som folkhemsfundamentalisterna betalar glatt en miljon på bostadsmarknaden för att slippa ha som grannar.

Det hela går via PC. En PC-skärm har oftast en betraktare men en TV har fler. Internet är interaktivt och kan vara selektivt. När en tvåbarnsmamma erbjuder feltching på webben är det kvinnoförtryck som ger pojkar en skev sexualbild. När dock scener från såpor och dokusåpor mest innehåller kvinnor som är otrevliga, förrädiska och hatiska mot varandra på bästa sändningstid i TV4 så väljer vi att etikettera det hela "familjeunderhållning" ...
och vilken bild ger detta unga tjejer?

Ja du fattar. Man kan vrida och vända och betrakta det hela ganska lätt från perspektiven ifrån Lag och Moral.

Anyway...
Tidigt i det svenska Internet skapade Jan Axelsson ett forum för det som ingen normalt funtad tråkskalle och sölkorv skulle komma på att diskutera till kaffet. Majoriteten av Sveriges befolkning skulle säkert sätta kaffet i halsen efter att ha läst vad Flashback publicerar. Är det inte bra? Att vårt samhälle har en fri åsiktsbildning och flödande yttrandefrihet. Är det inte värmande vackert för den som tror på yttrandefrihet och demokrati?

Jovisst. Ena veckan kunde en torsk hitta samtliga prostituerade i hela Sverige på Flashback och veckan efter så publicerade Flashback hackade Hotmail-adresser där torskarnas korrespondens gick att läsa med hemtelefonnummer och allt.

Axelsson kunde likgiltigt ursäkta sig med yttrandefriheten.
Lågt som i låga drifter men dock lagligt. Moral kan vi sedan snacka om ujujuj.

Åsikter passerar emellertid inte ostraffat i en av världens ledande pappersdemokratier där konstitutionellt fejk och mascarapolitik är en konstart. Givetvis mobiliserades den svenska mediokratins elit i form av blekfeta kommunalråd och vasaller i stat och kommun.

De utsatte Flashbacks ISP för hot så att Jan Axelsson skall förhindras få publicera Flashback.

När Internetleverantören hade "balls" nog att säga att Axelsson är i sin fulla rätt fortsatte åsiktspolisens lynchmobb till de som försörjde ISPn med uppkoppling mot omvärlden och hotar därmed det företagets existens. I det läget tvingades Axelsson att ge upp. Det fanns ingen formell grund utan bara det att de han ger möjlighet att komma till tals tycker "fel". För dig som på daglig basis bryter ned flera frågor i kategorin rätt och fel så kan du sluta läsa nu.

Detta innebär att Internet inte är tillgängligt för dem som väljer att avstå från att måla på folkhemmets kulisser. Det innebär även att yttrandefriheten börjar "småkränkas" på det där skenheliga sättet som är så typiskt för den gamla öststaten Sverige. Genom att ISPn skriver in i sina avtal att innehållet inte får vara "anstötligt", enligt deras egen bedömning, innebär det att att vem som helst kan nekas tillgång till Internet.

Snart kan det innebära det att det räcker med ett telefonsamtal från Centralmakten för att deras moral skall bli lag.

Det finns mycket som vuxna människor gör med sina liv som verka upprörande men det är därför vi har lagar. Dessa stöps efter det värderingar vi har.

Men skall det vara så djävlars svårt att skilja på lag och moral?

Den "nätnämnd" som efterlystes av debattören IT-Lars Ilshammar på mitten av 90-talet börjar nu ta alpha-form. En "policy" som ser till att svenska "Sunet" och andra offentliga Internetmedel inte sprider särskild information.

Att sedan informationen finns där ute och att den, som i exemplet med flickan, inte är så brutal som vanligt är inte intressant. Bara den inte finns hos oss.

Här skall det poleras samvete.

Detta är precis som att från centralmakten tvinga pappersbruken att skriva in i sina avtal för pappersleverans till tidningar och tryckerier att inget oppositionellt får tryckas på pappret. Exakt så. Internet är det digitala pappret, det är budbäraren och det är det som bär fram den digitala svärtan till din skärm. Utan det pappret kan inte åsikterna framföras.

Vad Ilshammar och centralmakten inte begrep är att det hemska finns där ute ändå och när det angrips så får det
stimulans. "Flashback" liknande sajter på nätet har minst sagt fått en boost.

Vem är det som skall ifrågasätta dagens samhälle?

Är det i Folkhemmet där man leker Robin Hood i rättsövergreppens Sherwood? Är det Puffpellen Bodström eller är det Jan Axelsson som genom Flashback spottar samhället rakt i ansiktet?

Det är möjligt att det mesta som Flashback publicerar bara gör vår värld sämre men visst är det skönt att kunna sabba världen om man vet att man hade ett val?

Ett samhälle som inte tål kritik har havererat som demokrati. Sedan kan man kalla detta för avtalsfrihet och att det inte har med censur att göra. På samma sätt som uteliggarna har ett genuint friluftsintresse.

Allt kan döpas om med ord och ord kan förföra.

Precis som den sovjetiska freden eller den socialdemokratiska yttrandefriheten. En farlig lek med ord som döljer en ocean av manipulation, förtryck och intellektuellt våld.

Jakten på att få stopp på Flashback är inget annat än en förstudie av exempelvis Lenins massaker på bönder och anarkister runt volga. Man "testrensar" lite.

Tystnaden är lika kompakt som i Ryssland.

Alla håller stillatigande med och ingen vill blanda sig i. Alla tvår sina händer och låtsas som det regnar.

Hur långt är det kvar innan svenskar börjar söka politisk asyl utomlands? Och vad är utomlands? Spänner sig den nya Internet policyn över hela världen eller bara Festnung Europa?

Flukta på de tre världsdelarna som nu är formade och titta med nätet som ser dig lika mycket som du ser nätet liknar Orwells 1984.

En melodramatisk övertolkning tycker du men om jag berättar för dig att programledaren som tycks vara vår räddning, mannen som grävde fram Flickan från filmen. Han som besvärade sig med att få upp Axelsson till en Stenbecksoffa.

Han som jagar orättvisor i "Folkhemmet". Ja, om jag berättade att han kvällstid står i de just omtalade låga drifternas mecka: tv-programmet Baren.

Där är denne moralens Robin Hood-programledare.

Ja, då är det djävlarimig inte långt ifrån att man packar väskorna?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2001 16:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: