sourze.se
Artikelbild

Hemlösas situation kan vara självförvållad

Såg Du "Det svåra livet" 17 oktober, klockan 20:00 på SVT2? Den som gjorde det, kan nog lätt tolka livet som orättvist.

Denna text riktar sig till Dig som tycker det. Somliga kör dyra bilar, köper Prada-kostymer och har fina Breitling-klockor, medan andra letar efter en varm trappuppgång att sova i.

I programmet fick vi bland annat följa hemlösa Pia i Stockholm och se hur hon kämpade mot heroinet och sin hopplösa situation. Pias vardag är verkligen svår och gripande, och vore det inte för samhällets sociala engagemang, skulle den nog ännu mer problematisk. En mycket liten del av programmet ägnades dock åt att utreda varför hon hamnat i denna situation. Pias eget ansvar utreddes aldrig, av okända anledningar.

Därför vill jag nu uppmana alla att emellanåt försöka sträva efter medvetenhet. Om inte för samhällets skull, så åtminstone inför sig själva.

Kanske är det så att Pia själv nu får skörda vad hon sått. Om så är fallet, vilket jag låter vara osagt, bör man vara medveten om att det inte alltid är självklart att till exempel hemlösa befinner sig i en orättvis situation. I våra liv gör vi val, ofta svåra och obehagliga, men också trevliga sådana.

De val som är lätta att fatta, är inte sällan också de val som leder utför. Det kan till exempel för somliga tyckas lättsamt och roligt att dra en lina till helgen det vill säga knarka, men innan dess bör man vara såpass medveten och ansvarstagande att man tänker igenom situationen.

Och även om majoriteten av klassklyftorna är orättvist betingade, är det ju inte alltid så. Därför kan det i många fall vara värt att tänka till innan man dömer någon som är framgångsrik eller förfallen. Samhället är inte alltid orättvist och individens situation kanske inte är annat än just självförvållad!


Om författaren

Författare:
Christian Frisch

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2001 14:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: