sourze.se

DN trycker "bajs"

Journalister är ju bara människor.

Vad säger att de skulle lyckas med det alla andra människor har så svårt med. Att de på begränsad tid, ofta under stress, skulle hitta sanningar och sen formulera och få oss att förstå vad som verkligen händer. Större delen av alla brutna förhållanden skulle förmodligen idag varit lyckade om fler utav oss haft den egenskapen.

Vi har många gånger fått erfara att stora nyheter dementerats då trovärdigheten beprövats. Eller att stora nyheter helt enkelt visats inte vara sanna. Kommer ni ihåg brandmännen som skulle ha hittats överlevande några dagar efter World Trade Centers fall i New York? CNN visade bilder som skulle påvisa denna glada nyhet, men nej, det var bara ett rykte. Är det inte skrämmande att en så betrodd nyhetskanal som CNN kan ta så fel?

Jag sitter och diskuterar med mina vänner vilket jobb som kan vara det stressigaste. Högt på listan tror vi ambulansförare och börsmäklare ligger. Men även journalister, framför allt nyhetsjournalister. Ständig press att innan deadline hitta fakta och formulera den till en bra text. Det vore väl inte att klandra dem om det ibland slinker in lite osanningar och några inte helt igenomtänkta uttalanden. Vad kan man förvänta sig, som sagt, journalister är ju bara människor.

I DN den 7 oktober i år kunde man läsa en artikel om hur färre och färre IT-bolag börsnoteras. En helt vanlig ekonomi artikel med ett mycket ovanligt slut. På sista raden dyker ett oväntat "bajs" upp. Hur kan ett spontant "bajs" komma i tryck i DN?

Jag ringde Knut Kainz Rognerud som skrivit artikeln. Jag presenterade mig och förklarade att jag funderade på hur journalistiken påverkas av stress och om anledningen till att ordet "bajs" kom till tryck kan ha berott på att alla varit stressade. Av någon underlig anledning blev Knut Kainz Rognerud arg. Han avvisade mig snabbt och förstod inte alls varför jag sökt upp just honom med denna fråga. Sedan mumlade han något om ett practikal joke och lade på.

Hur som helst så är ändå orsaken till hur ett bajs kommer till tryck inte alls lika intressant som själva faktumet att det kommer i tryck. Om ett bajs slinker igenom så kan väl vad som helst göra det.

Media styr vårt tänkande och våra värderingar. Vare sig vi vill eller inte. Vi har alla lärt oss att läsa med ett kritiskt öga men det är inte alltid möjligt. Vilket skit som helst kan publiceras i media, och vad ska vi göra åt saken?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2001 15:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: