sourze.se

Rannsaka dig själv

Hamnar du på listan över författare till hycklande rubriker?

Stora planer började ta form när jag idag vandrade mina mogna 200 meter från bussen och hem. Ur ilska och förakt började jag ruva på en gruvlig hämnd. Kan jag inte vinna 10 000 så kan ta mig fan de som gör det få utstå lite spått och spe, ty otaliga är de vinnare som med hjälp av provokativa rubriker lockat till sig läsare och därigenom tagit hem storkovan för en artikel vars innehåll med lätthet sjunker ner i någon sorts massa, där alla har det gemensamt att de knappt skulle hålla sig flytande som svenskauppgift i gymnasieskolan. Jag är medveten om att jag inte är den första att påpeka vikten av att skriva bra rubriker.

Om man ska få hålla dessa 10000 som Sourze givmilt belönar det bidrag med flest läsare i sin hand som efter skatt i och för sig bara är 7000, så måste man i första hand vara bra på att skriva lockande rubriker, och det enda som krävs i andra hand är att kunna skriva en liten text som inte avviker så pass mycket från den rubrik som man så stolt knåpat ihop att sourzeredaktionen ger den en ny. För det vore väl katastrof? Texten måste ju handla i alla fall lite om den dildo man nämnde i rubriken. I vilket sammanhang detta redskap nämndes hör inte till saken, bara man förstår att denna modul som nämns vid ett flertal tillfällen i texten är densamma som nämns i rubriken. Ja, jag har läst Helena Olssons artikel om den där rosa dildon som en skänk från ovan kom farandes ner på hennes balkong och sen fick stå där och fjädra i all sin prakt i några dagar. Fråga mig inte varför jag lockades av rubriken. Det har väl något med vårt smutsiga samhälle och vårt syndiga leverne att göra. Vad jag nu än i mitt enfaldiga undermedvetna väntade mig att få läsa när jag klickade på denna saftiga rubrik, så blev jag efter att ha läst hennes text lite ledsen och arg då jag insåg att hon skulle få äran att mottaga pengar för att ha skrivit en rubrik som i mitt tycke inte hade många kopplingar till själva texten.

Jag vill inte på något sätt missunna folk som skriver lockande rubriker. Dessa ska ha all ära, så länge tillhörande text är minst lika intressant. Och alla vill läsa om sex, Daniel Somos. För alla som inte vet så skrev Daniel Somos alldeles nyligen att folk som klickade på rubriker som anspelade på sex var patetiska. Fan vad många patetiska människor det finns då. Det är nästan onormalt att inte vara patetisk i detta fallet. Rubriker med sexanspelingar är inte värre än andra, så länge tillhörande texter gör skäl för dem.

Jag vill heller inte enbart klandra Helena Olsson. Hennes text var när allt kommer omkring ganska märk väl, bara ganska underhållande. Men jag har ändå svårt att bli kvitt min ilska och unna folk som skriver dessa exellenta rubriker till mindre exellenta texter en massa läsare och pengar. Jag kan tyvärr inte glädjas med dig Helena, när jag dag efter dag ser hur läsarantalet till ditt lilla kåseri stiger till tusentals och åter tusentals.

Hur var det då med min djävulistiska plan, min gruvliga hämnd? Var är den där listan över alla dessa skribenter på Sourze? Jag kan säga som så att jag har läst artiklar från fler författare som kör samma taktik som Helena Olsson: att skriva en lockande rubrik och sen ägna några minuter åt en mindre märkvärdig text. Planen gick alltså ut på att göra en lista över alla dessa, och att sedan helt hänsynslöst hänga ut dem i media som, ja, vad ska man kalla dem...? Hycklare kanske?

Jag insåg dock att det inte var värt den tid och möda som jag skulle tvingas lägga ner på att sammanställa denna lista, då jag i mån om att vara konsekvent skulle vara tvungen att leta upp alla artiklar som är skrivna efter samma mönster, vilket förmodligen skulle vara ett slit utan dess like. Istället lämnar jag det åt läsaren att rannsaka sig själv och på så sätt komma fram till om denne hade kvalificerat sig till en hedersvärd plats på en eventuell lista gjord på liknande grunder.

Är jag en av dem?


Om författaren

Författare:
Arvid Jurjaks

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2001 15:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: