sourze.se

75 år och kåt

Är den, bokstavligt, tandlösa sexualiteten accepterad?

Den första frågan jag ställde mig när jag såg ett par i 70-årsåldern stå och tungkyssas vid en spårvagnshållplats nej, de var inte onyktra, var om lusten att visa sin kärlek är något som tillhör de unga. De blickar - och en och annan huvudskakning - jag fick av de människor yngre som såg det jag såg, menade att det inte var accepterat; en uttryckte med ord att hon ansåg det vara äckligt. Själv tyckte jag det var modigt av det äldre paret.

En annan fråga jag kom i kontakt med var vår syn på ålderdom och sexualitet. Min slutsats blev att sexualiteten inte är åldersbunden. För visst är det så att sexualiteten är ett behov som finns med oss tills vi slutar andas. Men det verkar finnas en gräns där vi slutar koppla ihop människor med sexuella handlingar.

Kanske kan vi sträcka oss till att se "den fula gubben" som står och runkar med bilder av unga flickor i skallen, eller "den lösaktiga styvmodern" som gör allt för att förföra alla småpojkar hon kommer över. Det värsta av allt är att den "osynliga" värld som de äldre ofta befinner sig i när det gäller sexualiteten verkar föda fram perversa sanningar.

Det finns säkert de som inte tycker att en kärleksakt mellan två åttioåringar är vackert, men efter att ha läst Eeva Kilpis skildringar av äldre människors lust, ser jag allt ur ett både sundare och friare perspektiv rekommenderas varmt.

Som slutsats kan jag bara konstatera att jag hoppas innerligt att jag aldrig kommer tappa lusten på sex och att jag kommer ägna mig åt älskog tills den dag jag lägger mig med näsan i vädret.

Man blir inte äcklig bara för att man är gammal.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2001 10:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: