sourze.se
Artikelbild

The Erminator

Kort förhör med Ermin Siljak i Hammarby IF.

Ermin Siljak dök upp som en positiv nyhet under sommaren. Att Hammarby lagt rabarber på en spelare som spelat i EM var inte fyskam men därefter har såväl mediafokus som framträdanden i A-Laget varit i små proportioner. På uppdrag av matchprogrammet så tog jag vägarna förbi Årsta för att intervjua denne sloven.

Det är torsdag och träning. Det är grått och lite ruggigt. Jag sätter mig ned och följer träningen under en timme och specialstuderar Ermin. Det blir dock svårt att undgå andra saker. Ty, det är en fröjd att se laget träna.

Under "3-mot-2" övning så spelar Ermin riktigt bra. Kennedy löper och dribblar så där lysande och avspänt som är typiskt för någon som är full med harmoni och självförtroende. Trots att det står 1-1 mellan lagen så pressar Cratz truppen. "Passningarna och avsluten måste sitta", skriker han. Kort därefter anmärker under dryckespausen på att sportdryckerna skall drickas upp, inte halvdruckna som sist. Bägge uttalanden kanske kan ses som petitesser men när man står där med tabellen och resterande spelprogram i färskt minne så verkar det hela självklart.

Det är dom små detaljerna som gör det och skall man göra något skall man fullborda det.

Den filosofin verkar genomsyra träningen där farten och beslutsamheten är hög. Sören byter till två mål. Det tar inte länge tills det jag väntar på händer:
En boll dimper ned utanför straffområdet bakom backlinjen och Ermin löper om Starken från utsidan, tar sig in i straffområdet och tittar upp under en halv sekund. Det stenhårda avslutet mot det bortre hörnet är iskallt och stolpträffen som går ut skyller jag på en grästova. Så fortsätter två mål. Ermin nöter några frisparkar, drar själv bort målet över hela planen och låser det.
Därefter sätter vi oss ned:

Först av allt. Grattis till hattricket mot Caféts B-lag!
- Tack.

Varför anslöt du dig till Hammarby?
- Det hela gick mycket fort. Dom sade att dom hade en spelare skadad. Att laget låg etta i ligan och jag skrev på.

Trivs du bra i Stockholm och i Hammarby?
- Jodå. Det är bra. Lite kallt i Stockholm bara.

Vem är du?
- Eeh, Jag är en målgörare, en forward. Att göra mål är min... hur säger man... obsession.
Ermin ler och jag inser att frågan låter lite korkad. Det kanske är så att han kanske vill prata om sitt privatliv.

Du gjorde 58 mål på 76 matcher för Olimpija Slo och 8 strutar på 25 för Bastia. Hur må...
- Nej, det där stämmer inte. Jag gjorde 15 på 34 för Bastia. Jag spelade i även i två cuper.

Okej, ännu bättre siffror. Stötte du på bra försvarare när du spelade i franska ligan?
- Ja, det finns många bra spelare där. Jag spelade mot Laurent Blanc. Han är en otroligt klipsk försvarare och en stor spelare?

Hur gick det mötet?
- Jag gjorde mål. Han spelade för Marseille då.

Spelade du mot någon annan?
- Taribo West. Han spelade då i Auxerre innan han gick till Inter. Han var tuff att möta.

Hur många mål skull du kunna göra för Hammarby på en säsong om du fick vara med från start?
- Hmm. Jag kan inte ge någon siffra. Det beror på om jag får vara hel och behålla formen. Det beror på så mycket. Jag vill alltid göra mål men även om jag tycker om det så mycket. Gör jag inte det så jag vill jag hjälpa till för laget.

Hurdant skiljer sig Hammarbys spelsystem och taktik från de du stött på tidigare i Frankrike och Slovenien?
- Det är ganska annorlunda här. I Slovenien så tränade vi "one touch" eller "två touch" hela tiden. Fotbollen i Sverige påminner mer om den Engelska.
Ermin säger även "one - two" vilket inte bara innebär "one touch" utan att man inkluderar väggspel med rörelse i djup för att öva just passningarna.

Om man tittar på Hermansson så är det rättvist att säga att hans snabbhet är hans bästa egenskap. Markstedt har sitt huvudspel som sin styrka vilken är din?
- Jag är bra inom 16. Alltså, jag är bra inom boxen. Jag är en bra avslutare. Jag är även bra på huvudet.

Har ditt klubbval påverkat din landslagsplats?
- Ja, jag vet inte. Jag flög hit och det hela har gått fort. Det är upp till mig att bevisa vad jag går för. Först måste jag spela regelbundet.

När man läser om Hammarby i media så nämns det ofta lagarbetet och Sören Cratz ödmjukhet. Är det något du nappar på och instämmer med?
- Ja, verkligen. När jag är utanför planen så är jag bara en normal människa. På planen är jag en i elvan. En ensam spelare gör ingen skillnad man behöver sina lagkamrater alltid och då behöver man ödmjukhet.

Till sist. Har någon särskild Hammarby spelare imponerat på dig?
- Hmm. Jag bedömer inte mina lagkamrater. Det är tränarens eller ditt jobb.
Ermin ler lite och framstår absolut inte som korthuggen. Jag tycker mig ana att han är rädd för att bli felciterad och med det dra ned massa problem. Vi hälsar. Jag går och han fortsätter att plocka in koner och annat från träningen.

Summering:
Ermin är ingen videojugge eller någon satelitfotoalban, han är inget mobboffer från något B-lags avbytarbänk. Han är professionell och en målskytt av rang. Man gör inte fem mål på tjugofem landskamper för Slovenien där framspelningarna tryter eller har ett målsnitt på 0,44 från världs- och europamästarnas land Frankrike, om man inte är riktigt bra.

Här har styrelsen - som stundtals fått uthärda olidlig kritik - gjort ett utmärkt förvärv! Man har följt Bob Paislys gamla rekryteringsdoktrin från Liverpool: "Köp när du är stark och när du leder. Inte när du är svag och du lider".

Frälsarstämpeln kan man då skippa samt nyförvärvet kan då suga åt sig av den vinnande, positiva atmosfären och bli bättre.

Men får han spela då?
Sören Cratz har gjort heliga kor av sin startelva och undertecknad är en av 10000 åberopande, frälsta dyrkare. "Att inte ändra ett vinnande lag" är ingen floskel utan verklighet. Däremot tycker jag mig se en öppning för det stundar derby mot råttorna och vår oförmåga att göra mål mot dom på Råttsunda är inte längre något problem. Det är en förbannelse. På Årsta IP fick jag se en målgörare som har kraft nog att häva den förbannelsen.

---
Foto: Undertecknad.

Artikeln publicerades i senaste nummret av Hammarby IFs matchprogram som utgavs under matchen mot Malmö FF.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2001 10:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: