sourze.se

"Stockholmare är 99:or!"

"Varför det?"
"Tja, dom är ju inte riktigt hundra..."

"Vad är då norrlänningar? 75:or eller?"

Fördomar finns inte bara gentemot det främmande, utan även i stor utsträckning mellan landets olika landskap. Den stereotypa bilden av en norrlänning är ur en sörlännings ögon lika missvisande som när den riktas åt motsatt håll.

Nej, den typiska norrlänningen är inte tjurig, tystlåten och lågutbildad. Han lever inte i en skyddad verkstad som utesluter honom från omvärlden och skeendena i densamma. Istället lever han i samma värld som alla andra. Skillnaden är avstånden i mil och inte i tanken.

Därför blir man som norrländska både less och irriterad när man efter ha öppnat munnen möts med en skeptisk blick. Efter en stunds dialog måste man för det mesta komma med det obligatoriska tillägget; Vad kul att du gillar min dialekt, och vad mer är, jag besitter även lite kunskap. Trots att jag inte studerat vid Universitet i Lund. Landet slutar inte norr om Gävle utan det finns en tredjedels areal kvar som även den innehåller kompetenta lärare.
Jag dricker inte hembränt och jag har aldrig skjutit en älg. Jag vet vad en webdesigner är och trot eller ej, jag har även CNN på min tv!

Om det är en generationsfråga låter jag vara osagt. Det är mycket möjligt att 80-talisterna har ett mer vidsynt perspektiv, kan man åtminstone hoppas, för regeringen hjälper inte till att minska fördomarna. Ta bara exemplet med Tabu-Björn Rosengren. Efter hans porrklubbsbesök, där hans glasögon var för immiga att se genom, blir han förstasidestoff i tidningarna. Naturligtvis måste han omplaceras och blir då satt som landshövding i Norrbotten. Just det, skicka honom i exil till lappjävlarna ett par år! När den snaskiga historien glömts är han välkommen till stan igen.

Visst, han verkade ha skitkul däruppe i Luleå, men hunddragsrace och midnattsol. Att han hade dubbla bostäder och spenderade åtskilliga skattekronor på viltmiddagar med fina viner torde väl inte ha upprört dom i söder som slapp bevittna eländet.

Nåväl, nu är han tillbaka i hetluften igen och vi slipper hans utsvävningar. Dessutom hoppas jag att jag slipper förmätna kommentarer i framtiden. Jag må tala med "gullig" dialekt, men det betyder automatiskt inte att jag är en mindre vetande Helly Hansen klädd bonnlurk som lever på bidrag!


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2001 10:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: