sourze.se

Studentlivet är inte helt fel

Pia Jankov, vidga dina vyer!

Vi hade en japansk familj över på middag i lördags. Pappan heter Shigeru Masuo och jobbar sex långa dagar i veckan för att ha råd med universitet för sina två döttrar, Aya och Tae. Snart är hans son, Junichi, gammal nog att också börja. De satt och gapade aah och ooh, när vi berättade om att universitet är gratis i Sverige. Att man till och med kan få studielån.

Jag skattar mig lycklig att jag råkade födas i ett land där jag fick möjlighet att studera. Mina föräldrar hade inte haft råd att betala ett par hundra tusen om året för mina studier. Som i sin tur gav mig chansen att åka till Japan och uppleva en helt annan värld. Tillsammans med min fru Sandra, som jag också träffade på högskolan.

Det du beskriver, Pia, är studentlivet så som det kan se ut utifrån. Dina klichéer överträffas förvisso då och då av verkligheten, men som student är det dina egna val som avgör vad du upplever. Jag vet inte varför du framställer det som att alla har det förjävligt. Kanske för att roa, kanske för att provocera.

Jag förstår att det är jobbigt om folk fnyser åt dig när du säger att du inte har en lång universitetsutbildning. Själv upplever jag samma sak, den lilla dröjande blicken när jag berättar att jag inte tagit examen "än". Men det är mitt eget dåliga samvete som gör ont, inte deras åsikter. Och jag tänker inte låta fem helt fantastiska år på högskolan stå i vägen för kvällskurser och korttidsutbildningar i framtiden.

Det är bra att du står för ditt val att låta ett livslångt lärande ersätta några få års studier på heltid. Men gör det inte genom att svartmåla studentlivet, som också kan vara en underbar upplevelse. Jag tror du kan hitta argument för dina egna val utan att smutskasta andras.


Om författaren

Författare:
Martin Källström

Om artikeln

Publicerad: 19 okt 2001 16:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: