sourze.se

Följ fjortis-modet, var smal!

Jepp, det är det som gäller nu...

Man ser det i deras ögon. Ser i deras blickar att de egentligen inte har något att vara olyckliga över, men att de är det. Över den där lilla valken de alltid ser i speglen, hur de än vrider och vänder... Den valken som ingen annan ser, men som de själva vet finns där. Kroppskomplexet. Det hemska med att ha en valk på magen, det hemska med att inte kunna köpa storlek 36 längre...

Något av det värsta är när man själv har tränat hårt i flera veckor för att verkligen se bra ut i sin nya bikini, åker till stranden och ser just den där perfekta, smala kroppen... på någon annan. Resten av stranddagen försöker man skyla sig med en handduk och tycker man ser äckligt tjock ut. Och vad folk än säger så lyssnar man inte på dem, utan lyssnar på den där lilla ettriga rösten i huvudet som hela tiden talar om för en hur man borde se ut och vad man måste göra för att se ut sådan.

För man ska ju se ut som de där lyckliga tjejerna i reklamen. De som hela tiden skrattar och lyser av självförtroende, och är smala och vackra. De som ÄR ordet perfekt.

Alla populära tjejer är ju också de smala och vackra. Det är ju så hierkin i samhället är. Man SKA vara smal, framgångsrik och vacker. Man SKA inte vara mullig, satsa på familjen och se ut som man vill. Man ska ju följa modet..

Om mode-grejen har gått så långt att även de starka människorna påverkas, är det inte något fel då? Är det inte något fel när folk inte vågar äta det de tycker är gott, för att andra inte tycker man har disciplin? Är det inte något fel om fjortis-stilen har blivit norm? Det tål att tänkas på. Och även att ändras på.

Och för er som undrar, nej, jag har inte "disciplin" nog att välja bort det jag tycker är gott. Vill jag ha en pizza, så köper jag en pizza. Känner jag för att käka lite mörk choklad, så gör jag det. Träna kan jag alltid göra när min kära gymnast-moder påtalar att jag ar fått en valk för mycket på "maggen". Fast jag behåller det där extrakilot mycket hellre än att avstå från livets läckerheter. För vem vet om man får ett extraliv efter detta?


Om författaren

Författare:
Katarina Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2001 11:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: