sourze.se
Artikelbild

Våldtagen - rätt åt dig?

Det här är ett öppet brev till jämställdhetsminister Margareta Winberg

Bästa Margareta,
jag läste med stigande oro om uttalanden kring förslaget om ny lagstiftning kring våldtäktsbegreppet.

Stockholms Tingsrätt hade bland annat reservationer för att det nya begreppet skulle innefatta fall där offret berusat sig själv, dvs satt sig själv i ett vanmaktstillstånd. För att skifta fokus lite grann och peka på kärnan i min oro, vill jag jämföra med ett betydligt vanligare brott.

I exemplet är personen en man mellan 19-25 år, han har varit ute på lokal och berusat sig själv. På hemvägen blir han nedslagen.

I det fallet talas det inte om vare sig att del av "skulden" skulle vara hans eftersom han själv druckit alkohol och därmed blivit ett lättare offer för det ingår säkert i urvalet om huruvida han blir ett offer eller ej, inte heller tar man upp vad han för tillfället hade på sig. Säg att mannen i exemplet burit stora, väl synliga guldkedjor, dyrbar klocka, använt en ny och exklusiv mobiltelefon och en tjock plånbok - skulle det då resoneras om han till viss del orsakat rånet om han utöver misshandeln blivit rånad?

Du vet säkert att det resonemanget inte förs i någon svensk domstol idag och anledningen till att jag skriver till dig, är att man utöver ändrade lagar, även ska komplettera med hur polisen hanterar anmälningar om våldtäkter enligt nya undersökningar litar inte de utsatta på att deras anmälan ska leda till att förövaren straffas, samt hur dömande instanser såsom tingsrätter etc hanterar ärendet.
Diskussionen kring att kvinnan själv är ansvarig för att bli offer är något jag finner skrämmande.

I mitt bostadsområde skedde följande för 1,5 år sedan: En ung kvinna, som varit ute med sin pojkvän och hans vänner, gick hem från den lokal de var på tillsammans. Pojkvännen stannade kvar med sina vänner. Promenaden på 500 meter, avbröts av tre män på väg till den lokal hon lämnat för ett par minuter sedan. De släpade henne från gångvägen in bland en massa buskar och våldtog henne gång på gång. Våldtäkten rubricerades som mycket brutal, då hon ådragit sig svåra skador främst i underlivet.

Pojkvännen hittade henne 1,5 timme senare, då han själv var på hemväg. Allt detta hade skett 50 meter från ett hus där en kräftskiva pågick. Förövarna hade dock inte kommit från den festen utan från ett bostadshus i närheten.

Var det hennes fel för att hon var berusad?
Var det hennes fel för att hon förmodligen var uppklädd?
Var det hennes fel för att hon inte hade eskort av sin pojkvän hem?
Var det hennes fel att gångvägen inte är upplyst?

Jag som kvinna och väljare, känner mig otrygg i Sverige på grund av den lagstiftning vi har idag. Jag som kvinna, känner mig också otrygg över hur jag eventuellt skulle bli behandlad om jag någonsin utsattes för något så svårt som en våldtäkt. Jag som kvinna känner inte att jag har vare sig rätten eller synen på våldtäkter på min sida idag.


Om författaren

Författare:
Maria Hempel

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2001 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: