sourze.se

Vilket intelligent cp!

Och vilken dum jävla professor.

Om man kallar någon "ett jävla cp" torde man av någon anledning vara arg på en person som lider av sjukdomen celebral pares. Celebral pares betyder ordagrant "förlamning genom hjärnskada". Eftersom hjärnan består av många vrår finns det delar som när dom skadas BARA ger fysiska men och INTE förståndshandikappar.

I praktiken är det lika lätt att bli förbannad och svära åt en fysiskt handikappad person som på en fysiskt frisk. Ur en då humanistisk, som i filosofisk mening betyder - en livsåskådning som utgår från det rent mänskliga och de mänskliga intressena - synvinkel är det självklart att ta sjukdomen i beaktande och därför använda sig av svordomar som inte syftar på den.

Är man då intelligent, som i filosofisk mening betyder - medvetande, stundom sunt förnuft - om man använder tillmälet cp-skadad på en fysiskt frisk person? Svar nej. Eftersom man inte tagit reda på faktiska förhållanden, utan använder det i syftet att nervärdera.

Man kanske kan lösa logiska och matematiska problem men man har ingen utvecklad känslomässig förståelse även kallat EQ som för övrigt betyder - inseende av det berättigande som omfattar erkännande och sympati.

Detta innebär att innebörden av ordet intelligens blott är en tolkningsfråga. Hur tolkas den och används då? IQ-tester är förlegade då de innehåller blott praktiska och logiska delar. Ska en människas totala intelligens kunna summeras måste naturligtvis HELA människans spektra räknas in, således det känslomässiga, där sunt förnuft kan tyckas självklart men dock inte alltid fått plats.

Vad är då sunt förnuft? Kanske en förmåga att kunna kombinera både intelligensens logiska och känslomässiga del. Om man inte besitter den förmågan då?

Då är läget trängre. Man kan hemfalla till diverse ickehumanistiska ideologier som nihilism - förnekande av någots existens, förintande av något. Eller varför inte eugenism - det praktiska strävandet att förbättra eller förebygga tillbakagång i folkrasens kvalitet, rashygien, rasförändring.

Eftersom själva grundstenen i eugenismen är att hålla den ras som eugenikern tillhör ren och kvalitetsmässigt hög är det ytterst förvånande att dessa logiska människor räknar bort sin egen defekt.

Förvisso finns det existenser av alla de slag och eftersom jag är en person med sunt förnuft så förespråkar jag inte eutanasi - lätt och smärtfri död - för dom människor som är oliktänkande, har annan nationell härkomst eller lägre kvoter än mig själv.

Däremot är jag av den bestämda åsikten att en innehavare av 145 i IQ-kvot inte har någon som helst rätt att kalla sig intelligent när densammes EQ-kvot ligger på -90.

Källa:
Länk: g3.spraakdata.gu.se


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2001 09:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: