sourze.se

Bush bombar skiten ur afghanerna!

Medan omvärlden applåderar på kommando.

Igår söndag gjorde talibanerna en plötslig vändning och meddelade att de var öppna för att pröva Osama Bin Laden som brottsling inför en muslimsk domstol. De uppmanade USA att bidra med bevis och låta dem skipa rättvisa.

Men det var för sent. Bush bestämde sig redan för flera månader sedan att bomba den talibanska regimen åt helvete i sina egna syften. När talibanerna nu gjorde sin eftergivelse satt amerikansk och brittisk militär efter månader av planer och förberedelser redan med fingrarna på avfyrningsknapparna. Det fanns inte en chans att vända tillbaka. "The fight for freedom must go on." Bush skickade talibanerna ett undvikande svar och gav sen ordern till sina styrkor att bomba Afghanistan tillbaka till stenåldern.

En vecka efter terrorattacken gick Bush ut och ställde ett ultimatum till hela världen, att antingen är man med eller mot USA. Resultatet av ultimatumet kom idag direkt efter de första bomberna fallit i Afghanistan: i ett koordinerat utspel uttalade sig politiska ledare över hela världen om att bomberna är rättfärdigade. Bush står bakom och drar i trådarna, nöjd över att ha kunnat utnyttja terroristattackerna så effektivt.

Samtidigt utnyttjar USA:s regering situationen i två syften: dels för att utöka sina befogenheter att övervaka enskilda individer inom nationen. Landet är snart tillbaka i McCarthyismen som härskade under kalla kriget. Landets medborgare uppmanas att hålla varandra under uppsikt och "rapportera allt utöver det vanliga". Och dels för att dölja den enorma ekonomiska kris som har varit under uppbyggnad det senaste året. Nu skylls allt på terroristerna. Amerikanska företag inom flygindustrin meddelade fåtalet dagar efter attackerna att sammanlagt uppemot 100 000 anställda skulle förlora sin jobb, långt före de hade möjlighet att överblicka de egentliga konsekvenserna.

Bushadministrationen har sedan länge letat efter en anledning att ta kontroll över Afghanistan. Redan två månader före terroristattacken började de sätta politisk press på talibanerna och avslöjade sina planer på militära angrepp mot Afghanistan. De ångrar gruvligt att de 1989, efter att ha hjälpt Mujhadeenrebellerna att sparka Sovjet ur landet, lämnade det åt sitt öde, vilket tillät talibanregimen att ta makten. Kontroll över Afghanistan skulle ge USA ett start fäste mitt i Eurasien.

I terroristattackerna såg Bush genast sin chans att få hela världen bakom sig. Propagandamaskineriet började tugga igång och spydde från första stund ur sig rapporter om hur det enda sättet att stoppa terrorismen världen över är att angripa Afghanistan. En källa i Vita huset sa att Bushs strategi för att indoktrinera folket var att minst en gång om dan uttala sig i nationell tv, alltid med budskapet: "Nu Är Det Krig".

En månad efter attackerna har vi nu nått den punkt då det militära angreppet har börjat. Miltär mål har jämnats med marken för att bana väg för specialstyrkor med uppgift att hjälpa de afghanska rebellerna att störta talibanerna från makten.

Och redan nu börjar amerikanska toppolitiker uttala sig om att man efter Afghanistan förmodligen måste gå vidare mot andra länder i Mellanöstern. De propagerar för ett långvarigt krig, mer likt det 50 år långa kalla kriget mot Sovjet än Vietnam- eller Gulfkriget.

Utan en tillstymmelse av respekt har Bush utnyttjat de människor som dog i terroristattacken mot USA den 11 september för att driva sin egen politik, att föra världen in i ännu ett krig. Terrorismen har blivit en fruktansvärd motor i hans propagandamaskineri och har gjort det möjligt för Bush att tvinga med hela västvärlden på sin sida. Han bortser medvetet från sanningen: Terrorismen föds i krig. Det enda som kan döda den är fred.

Några källor till ovanstående material:

Länk: commondreams.org
Länk: zmag.org
Länk: guardian.co.uk
Länk: cnn.com


Om författaren

Författare:
Martin Källström

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2001 09:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: