sourze.se

Ociviliserat att tillåta pälsdjursuppfödning

Den senaste tiden har det varit mycket uppmärksamhet kring pälsdjursuppfödning.

Vänsterpartiet och miljöpartiet står bakom ett förbud mot pälsdjursfarmning. Nu har de fått stöd av socialdemokraternas partistyrelse och jordbruksministern Margareta Winberg. Frågan skall diskuteras på socialdemokraternas kongress i november. Ett förbud mot pälsdjursfarmer har också ett starkt stöd av forskningen på området.

Pälsdjursuppfödarna själva säger sig självklart inte alls förstå resonemanget och försöker med diverse argument få stöd för sin grymma behandling av djur. Vissa större tidningar som Dagens Nyheter verkar vackla i sin attityd till begrepp som liv, frihet och empati och grumlar till frågeställningen. Snyftreportage om jagade pälsdjursfarmare görs i diverse tidningar utan att de som försvarar pälsdjuren får komma till tals.

Sanningen är att mycket av forskningen på området talar ett entydigt språk: pälsdjursfarmningen innebär ett stort välfärdsproblem för pälsdjuren, se till exempel den största sammanfattningen av forskning kring farmade minkar skriven av professorn i djurskydd Donald Broom The welfare of farmed mink in relation to housing and management: A review. Jag har själv besökt de flesta av Sveriges minkfarmer och alla ser likadana ut: beklämmande trånga burar och sjukliga, stereotypa beteenden hos många av minkarna. Tretton år efter den nya djurskyddslagen har pälsdjursuppfödarna inte kunnat bevisa att de farmade minkarna kan bete sig naturligt.

Östen Mörnstam på Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund menar att Winberg inte ska lägga sig i vad folk klär sig i. Det kan man tycka vad man vill om, men något som är jordbruksministerns uppenbara skyldighet är att lägga sig i hur djur behandlas av oss människor och hur djurskyddslagen följs. I det här fallet handlar det om att spärra in djur under miserabla förhållanden för produkter som vi människor inte har något som helst behov av. Farmade minkar har via forskning visats ha samma naturliga behov som vilt levande minkar, trots detta avhålls de från att kunna leva ut dessa behov på svenska pälsfarmer. Pälsdjursuppfödning kan därför inte accepteras vare sig etiskt eller genom att se på farmade minkars välfärd. Att behandla pälsdjuren på det sätt som görs på svenska pälsfarmer är ociviliserat och ett brott mot svensk djurskyddslag.

Att sedan vissa menar att man inte kan förbjuda pälsdjursuppfödning eftersom andra djur har det lika dåligt, "Minkarna mår dåligt men vi kan inte göra det bra för dem eftersom grisarna också mår dåligt", är ett svagt argument. Man kan aldrig låta en djurgrupps lidande konkurrera med en annans. Motsatsförhållandet finns inte: Målet måste vara att alla mår bra - människor som djur!


Om författaren

Författare:
Lasse Janson

Om artikeln

Publicerad: 05 okt 2001 15:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: