sourze.se

Eva Dahlgrens leende

Ett fredsmanifest.

Vi kan skapa hur mycket debatt vi vill om vems felet är eller titta tillbaka på vår historia och hitta svaret på varför det ser ut som det gör i världen. Vi kan intellektualisera, analysera och bygga argument som skulle kunna hålla för världens alla motsatta ståndpunkter. I all den fakta som finns att tillgå finns svaren; uppenbara och avslöjande.

Vi kan betrakta världen utanför oss själva och i såväl ord som handling kan vi vara mot allt det vi inte vill ha. Vi kan offra våra liv för terror, förtryck, miljöförstöring och den korrumperade egoismen. Med våldets hjälp kan vi motsätta oss våldet.

Men! Vad är det värt om vi inte börjar leva efter allt det vi redan vet? Vad leder det till om vi inte tydligt uttycker vad vi vill ha - och gör handling av det - istället för att bara vara "mot"?

När fakta översätts till verklighet är det bara att inse: Vad världen behöver är individer som besitter och sprider kärlek, förståelse, ödmjukhet och tolerans. Och som jag ser det finns det bara en levande individ som kan vara med och skapa en värld som bygger på just dessa viktiga grundpelare: Jag.

Det är först när jag - och du - tar hand om vår egen oförmåga att skapa en fredligare värld inom oss själva som vi kan bli delaktiga i att skapa en yttre värld i fred. Det kan betyda att vi måste våga gå in i oss själva och göra upp med känslor bestående av oförrätter, svek, kärlekslöshet, kränkningar, ilska, hat, rädsla och utanförskap.

Det kan också betyda att vi måste tvinga oss till att prioritera livet i en ny ordning, där det materiella och utanförliggande får stiga åt sidan för välmåendet och vinsten i att hitta en global samhörighet. En inre samhörighet som alla kan identifiera sig med, oavsett religion, kön, hudfärg, eller nationalitet.

Jag skulle vilja se fler symboler för det som är kärnan i mitt manifest. Jag skulle vilja möta fler individer som ställer sig upp och talar och verkar för att göra världen till en plats där alla kan leva trygga. Individer som vågar uttala sin längtan och få respekt för det. För ju fler som gör det, desto fortare kommer vi nå fram till en fredligare värld.

Du får kalla mig vad du vill; drömmare, verklighetsflyende, orealistisk eller totalt vilse i pannkakan jag har redan hört det mesta, men du kan aldrig ta ifrån mig att ord får kraft först när de görs om till handling. Och jag är övertygad om att när jag gör upp med mina egna tillkortakommanden vilka jag kommer få jobba med hela livet så medverkar jag till en fredligare omvärld för såväl de som står mig nära som för alla de som kommer i min väg.

Att vara mot krig är långt ifrån detsamma som att vara för fred.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 25 sep 2001 17:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: