sourze.se

Tio Istanbul-tips

Varsågoda! Tio insidertips på matställen i Istanbul. Dessutom bevisas här att turkar är ett logiskt folk.

- Äta musslor!
Ta färjan från Yeni Kapi till Buyuk Ada Stora ön. Ja, Istanbul har en skärgård, om än liten. Tar cirka 45 minuter. Ta in på valfri uteservering. Beställ "Midye tavasi". Funkar väl med vitlökssås.

- Äta musslor igen!
Märkligt beteende? Vid barkvarteren kring Taksim. Serveras direkt på gatan; Midye dolmasi. Karl 12:e tog med sig begreppet dolmar kåldolmar till Sverige. Turkiska betydelsen är fyllnad.

Unga pojkar står med korgar på magen. Till bredden fyllda med musslor, i sin tur fyllda med ris, kryddat med russin och koriander. Lite färskpressad citron och du mår bra.
OBS! Detta är olaglig verksamhet. Det händer allt som oftast att när man står där och äter hörs en kaskad av busvisslingar. Nästa sekund är pojken borta.

- Äta fisk!
Taksim korsas av Istiklal Caddesi. Vik av vid Cicek Pazari Gamla blommarknaden. Här ligger idag Istanbuls krogcentrum och bästa fiskrestauranger. Uteserveringarna
ligger tätt. Ta för dig av utbudet.

- Äta fisk igen!
Lite varsom ligger små fiskebåtar till vid Bosporens kanter. Här serveras Ekmekli balik, fisk med bröd. Och lite grönt. Ätes helst på stående fot. Myndigheterna varnar titt som tätt för att dessa turkiska fiskburgare skulle vara hälsovådliga. Det är hälsovådligt att vara i Istanbul. Min mage har iallafall klarat sig.

- Äta fisk ännu en gång!
Det går speciella färjor genom Bosporen ut mot Svarta Havet. Det tar nästan fem timmar men det är en hissnande färjetur som ger ett grepp om hur stort Istanbul verkligen är. När ni närmar er utloppet mot Svarta havet ligger där ett antal mindre fiskebyar. Har man ett särskilt önskemål är kapten säkert samarbetsvillig mot en mindre summa lira. Annars lägger den till vid den största av byarna.

Här kommer du bli serverad fisk som du aldrig blivit förr. Fisk från Medelhavet och Svarta havet. Grillad, inlagd, stekt eller friterad. Kokt är sällsynt i Turkiet. Till detta serveras meze, turkisk bondsallad finhackade tomater, bladpersilja, lök, oliver, lite färskpressad citron och olivolja

Avnjutes bäst med Raki turkisk Ouzo eller det inhemska vinet Kavaklidere.

- Äta meze!
"Meyhane" är den turkiska motsvarigheten till gammaldags ölhall. Här dricker man. Och till det äter man. Meze det vill säga smårätter i massor. Cacik tzaziki, beyaz peynir feta, oliver, bönröror, hoummos, inlagda minifiskar, bläckfiskar i olika format.

Två av de bästa ligger även dem vid Taksim. Panos öppnade vid förra sekelskiftet av en grekisk man bosatt i Istanbul. Vad är du sugen på? Här finner du det. Panos meze-utbud är större än antalet hemsidor på nätet. På åvervåningen trängs Istanbulchicka övre medelklassen över vin och meze. I källarvåningen sitter stora sällskap i timmar. Att gå till "meyhane" är ett helkvällsprojekt. Välj ställe och du sitter där tills det är dags att gå hem.

Cumhurriyet Republiken ligger i Cicek Pazari, också Taksim. Stället är sprängfullt med porträtt av Mustafa Kemal Ataturk, det moderna Turkiets landsfader. Personalen hävdar stolt att detta var Ataturks favorit-meyhane.

- Äta köttbullar!
Nära till Sultan Ahmet moskén ligger Sultan Ahmet köttbullsbar. Logiskt? Här beställer du tallrikar efter önskemål. Hel, halv, kvarts. Träkolsgrillade kommer små prinskorvformade bullar, rykande färska. Blir du inte mätt? Beställ mer. Varning för den röda kryddan på bordet! Går bra med en Ayran till. Ayran är utspädd, färsk yoghurt med salt och mynta. Som kaffe och vin. Man lär sig att tycka om det.

- Äta Kebab!
Kebab är ett samlingsord för grillrätter. Det som i Sverige kallas Kebab, heter i Turkiet Dönerkebab. Döner betyder snurra. Logiskt? Förutom Döner finns en uppsjö av olika sorters kebaber. Ofta kan man få en "karisik", det vill säga blandat. Riktigt vällagad kebab kan du hitta på någon av restaurangerna vid Cicek Pazari.

- Fika?
Latte? Ja, du kan hitta en i Istanbul. Leta efter kaféerna kring Taksim och Istiklal Caddesi. Är du däremot ute efter klassiska fikahak får du ta dig till Asiatiska sidan. Uppe på höjden med utsikt över Bosporen och ett av Istanbul fängelser Du såg väl Midnight Express., kan du få te eller turkiskt kaffe. Till fikat äts gärna kakor eller bakelser. Prova klassiska Baklava eller Kurabiye, små torra kakor.

Slutdestinationen i Agatha Christies Orientexpressen är hotellet Pera Palas. Att döma av menyn är hotellpersonalen mäkta stolt över sitt klientel. Här listas den bisarra mängden kungligheter och filmstjärnor som bott på hotellet. Det är lätt att ryckas med av flärden när man besöker matsalen. Prova gärna det inhemska ölet.

- Fyllekäk?
Ett prisvärt alternativ till nattöppna McDonalds är absolut de traditionella sopphak. I Turkiet avslutar man gärna en sen kväll med soppa. Dessa sopphak är öppna dygnet runt och varhelst det finns en bar finns ett sopphak. Utbudet består av tomatsoppa, linssoppa eller Iskembe corbasi. Den senare är gjord på komage och vinäger det sägs att denna brygd ska råda bot på alla bakfyllor. Jag vet inte!


Om författaren

Författare:
Ali Fegan

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2001 10:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: