sourze.se

George W Good vs. Usama bin Bad

21th Century Bush proudly presents a Fighter Pilot production: Universal War for Eternal Justice starring George W Good and Usama bin Bad.

Ni vet vad som är på gång, eller hur? Ni har också känt det. Det hela är för overkligt för att vara på riktigt. Det måste vara på film. En väldigt trovärdig sådan, men dock en film. Den mest realistiska, fruktansvärda och omfattande actionfilmen någonsin.

En ofattbar katastrof, en hämndlysten president och ett desperat folk. Så många statister har väl inte skådats sen Ben Hur. Som gjort för en tvåtimmars superaction. Jag bara önskar att president Bartlet hade huvudrollen istället för president Bush. Martin Sheen hade fixat detta på under en timme. Med rappa repliker, brilljanta skämt och Emmywinning supporting actors hade han skipat rättvisa, burat in bovarna och byggt upp tornen igen, allt utan att så mycket som en civil hade behövt sätta livet till.

Jag började bli misstänksam redan när jag såg på CNN dagen efter attacken. De sände givetvis non-stop från NY och Washington och längst ner i bild, hela tiden ackompanjerad av brandmän, rök, skrik och rädsla, låg en skylt där det stod: Rescuing the victims, Hunting the enemies. Sug på den. Staden står i lågor, människor lider och världen är i chock och de tänker redan i film-plansch-termer. Och så läser jag tidningen idag Expressen 010920 "100 stridsplan på väg. Operation Evig rättvisa inledd."

Yeah right, evig rättvisa. Ser en Afghanistan-kännare på tv som säger att alla grannländer har stängt sina gränser mot Afghanistan vilket innebär att det nu sitter 20 miljoner människor som inte kan göra något annat än att vänta. 20 miljoner människor som inte har valt att deras land ska skydda Usama bin Ladin. 20 miljoner människor som väntar på att amerikanska jaktplan ska bomba dem och deras land sönder och samman. Låter inte så värst rättvist tycker jag.

Jag tänker mer på den gamla tv-serien Miami Vice. Ryktet säger att Don Johnson hade en klausul i sitt kontrakt som sa att han alltid skulle ha sista repliken i varje avsnitt. Han kunde inte tåla att motspelaren fick höras sist, han var tvungen att få sista ordet. Det är lite Don Johnson-varning på George W Bush i allmänhet och USA i synnerhet. Dont call us, we shoot you.

Faktum kvarstår ju dock att USA har utsatts för ett fruktansvärt terrordåd och de skyldiga ska givetvis straffas. Hårt och länge. De skyldiga alltså, inte civila, oskyldiga, män, kvinnor och barn som inte har ett dugg med saken och göra. Men det verkar inte som om George W är vuxen uppgiften. Experter säger att han är mer eller mindre tvingad att agera som en skådis i en av de många patriotiska pro-amerikanska filmer som Hollywood producerat genom åren. Han måste prata i klyschor, måste lova vedergällning och hämnd, måste visa musklerna med hjälp av jaktplan. Han måste visa att USA trots allt är störst, bäst och vackrast. Allt för att ingjuta hopp och framtidstro i det amerikanska folket.

Men han måste komma ihåg att detta inte är någon film, inte ens en snuff-movie. Detta är på riktigt. Och som ledare numero uno för den fria världen borde han tänka sig för både en och två gånger innan han sparkar igång något som verkar kunna bli ett tredje världkrig.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2001 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: