sourze.se

Hämnd eller försvar ...?

Eller vänd på det: Försvar eller hämnd ...?

Några begrep som måste redas ut ...

Detta enligt "Bonniers Svenska ordbok":

Försvar motstånd mot angrepp.

Smaka på den förklaringen igen:
"motstånd mot angrepp" ... Alltså, "stå emot ett eventuellt angrepp".

Motsatsen till ordet "försvar" är "anfall" ...

Lägger man till ett par synonymord till ordet "försvar": motstånd, defensiv, avvärjande, så kan man inte låta bli att undra vad ordet "hämnd" i så fall står för, med tanke på att visa politiker mest amerikaner men också svenskar inte vill använda ordet "hämnd", utan "försvar".

Jag slår återigen upp "Bonniers Svenska ordbok", för att ta reda på detta:

Hämnd revansch

Och så några synonymord till ordet "hämnd": vedergällning, efterräkningar, represssalier, gengäld, upprättelse ...

Hmmm ...

Att "försvara" sig på andra sidan kontinenten, att lämna det man ska försvara - landet USA - och bege sig till Afghanistans berg för att "röka ut terroristerna ur deras hålor", som Bush uttryckte sig; att betrakta alla som inte vill ställa upp ens egna villkor för "fiende" är inte att försvara sig. Det är en desperat handling som kommer att ställa till kaos runt om i världen.

Däremot, tycker jag, att det är USA:s absoluta rätt att försvara sig - hemma i USA - och tvinga Talibanregimen att lämna ut dåren Bin Laden. Om det nu är han som är hjärnan bakom det fruktansvärda terrordådet. Men inte genom att bomba sönder och samman Afghanistan. Det måste ske genom diplomatiska ansträngningar. Och varför skulle det misslyckas, hela världen står ju bakom USA. Det skulle leda till fler sparade liv, både unga amerikanska soldater och fattiga afghaner. Blir det krig, så vet vi alla att risken är stor att det blir mycket långvarigt, och därmed fler förlorade liv.

Nej, jag är varken muslim eller någon "försvarare"
av Islam !

Anledningen till att jag skriver detta är att jag, efter min förra artikel, blivit anklagad av någon läsare att jag och min artikel förra skulle utgöra något hot. Hur personen i fråga har kommit till denna slutsats är för mig en gåta ...


Om författaren

Författare:
Josef Kurdman

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2001 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: