sourze.se

Liberalerna kan ta initiativet

Folkpartiets bör genomföra landets första provval och starta en ny demokratiprocess.

Inget parti har ännu låtit sina egna medlemmar bestämma hur valsedeln till ett riksdagsval ska se ut. En rundringning till alla partier ger besked om att partierna inför nästa års riksdagsval tänker nominera och utse kandidater som vid alla tidigare val.

Ungefär samma ordning tillämpas i alla partier. Man låter föreningar och medlemmar inkomma med förslag på kandidater och ordnar sedan rådgivande provval. Man räknar ihop resultatet och får besked om hur medlemmarna rangordnat kandidaterna. Därmed borde ju allt vara gott och väl men provvalsresultatet ska tillställas en granskande partiinstans som har att fastställa den slutgiltiga rangordningen. Ofta är sådana representantskap inte särskilt representativa för medlemmarna, man väljer ombud efter principen "den som har tid och lust" utses som ombud. Det händer att till exempel valkretsombudsmannen själv klarar av ombudsvalen på egen hand.

I dagarna har jag själv, som medlem i folkpartiet, fått en provvalsedel för nästa års riksdagsval med en snygg och mycket informativ presentation av de 50-tal kandidater som nominerats. Bland annat ett flertal unga från Liberala ungdomsförbundet, LUF, som är det enda ungdomsförbund som ökar sitt medlemtal. Det är sådana kandidater som föreslagits av medlemmarna och som tackat ja till att delta i provvalet. Folkpartiet som verkligen har stolta traditioner i kampen för demokrati och rösträtt skulle nu kunna visa vägen till en utökad demokrati inom vårt partiväsen genom att låta medlemmarnas rangordning bli helt avgörande för valsedelns utseende.

Folkpartiet borde ta denna jättechans att komma ur dödläget och ännu en gång bli först med initiativ som syftar till att förbättra och fördjupa demokratin i Sverige. Då kommer väljarnas förtroende åter. Garanterat!


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 15 sep 2001 12:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: