sourze.se
Artikelbild

I huvudet på en självmordspilot

Nu när röken och dammet har lagt sig lite går tankarna till dom som kapade planen...

Vad tänker man när man sitter bakom spakarna på en Boeing och ser World Trade Center tornen komma emot sig? Genomfars man av rysningar och adrenalin som strömmar genom kroppen, eller blir man rädd och inser vidden av det man just är i färd med att göra?

Frågan som envist vägrar lämna mitt huvud är att hur kan man som människa medvetet åstadkomma såna här aktioner? Hur kan man bli så fanatisk och säker på sin egen tros orubblighet att allt annat slutar spela roll?

Nån gång har dessa individer fötts av en förhoppningvis älskande moder, suttit vid skolbänken och ritat med kritor. Ätit middag med familjen och beundrad sin fars goda handlag med bilen. När och hur, och framför allt, varför blev deras son ett människoförklätt monster?

Oavsett om det är religiösa motiv, högerextrimister eller andra obskyra orsaker kommer detta aldrig att rättfärdigas, ingen Gud är så förlåtande. Jag hoppas han insåg det just när nosen träffade 70:e våningen.

Jag kommer alltid undra vad han tänkte när han insåg att målet skulle träffas, men jag vet inte om jag egentligen vill veta svaret på den frågan...


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2001 10:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: