sourze.se

Amerika brinner

Två plan har flugit rakt in i World Trade Center i New York. Pentagon brinner. Världen häpnar över grymheten bakom detta hemska dåd mot oskylldiga människor i Amerika.

Jag sitter här i Sverige och känner mig trygg men ändå inte.
Att se tv kavla ut samma bilder gång efter gång får mig att må illa.
Självklart ska alla få se World Trade Centers torn ramla ner. Alla ska veta om vilken tragedi det Amerikanska folket gå igenom i dag och inte minst vad världen går igenom. Den här dagen kommer att gå till historien. Mina barn kommer att läsa om denna dag och förundras över den ondska som finns i vår värld. De kommer att tala om vad som kan få en grupp människor att släcka tusentals och åter tusentals liv till ingen nytta. För vad tjänar den/de som utfört detta på? Mer än en gigantiskt massmedial uppmärksamhet och en nationell smärta. Om de vill få Amerika att agera i en särskild fråga så lär de knappast få Amerika att göra som de önskar.
Snarare tvärt om. Nu är bara våld från Amerika att vänta. Nu skall det Amerikanska hedern och det folket försvaras till vilket pris som helst.
Men kan vi verkligen känna oss trygga i Sverige i dag?
Jag får en dålig känsla i magen när jag hör vårat Borgarråd sitta i Tv och prata om att man måste tro det värsta.
Självklart måste man tro det värsta. Men jag kan inte låta bli att må dåligt av det som hänt.
Är det kanske som Ana Udovic skriver att det är upprinnelsen till ett tredje världskrig vi ser kavlas ut i våra tv-kanaler just nu?
Amerika har mobiliserat sina flottstyrkor som uppges ha lämnat den amerikanska kusten.

Tv visar bilder på räddningspersonal som panikartat försöker rädda liv efter liv på Manhattan nedanför det olycksdrabbade World Trade Center. En man som är helt blodig i ansiktet pratar snabbt med en tv-reporter. Han och säkert många till har överlevt.

Men tusentals har dött.

Och jag, kommer minnas den här dagen för resten av mitt liv.


Om författaren

Författare:
Johan Loman

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2001 08:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: