sourze.se
Artikelbild

Den goda smakens förfall

Tappar folk sin klädsmak på semestern?

Den goda smakens förfall...

När ni läser detta har vi just passerat semestertiderna, enligt mig den tiden på året då alla tendenser till god smak går upp i rök.

Semestertider ska vara en tid av vila och eftertanke. En tid då alla hårt yrkesarbetande ska kunna ladda sina batterier inför ännu ett år av hårt arbete. Tyvärr så tar vissa detta med avslappning ett part steg för långt.

Sällan ser man så många osmakliga klädeskreationer och beteenden som under juli månad.

Eftersom alla irriterande beteenden skulle ta upp ett antal helsidor kommer jag att koncentrera mig på kläder.

Dels har vi det otäcka påhittet Brottarlinnen, män i olika åldrar som bara måste visa upp sina bleka alternativt kräftröda armar, gärna fyllda med en och annan klichéfylld tatuering som till exempel en indianfjäder eller en örn. Det finns även en "lightvariant" av denna tingest, t-shirt med avklippta ärmar. I detta fall hittar man även mängder av klämkäcka och mogna uttryck som "Öl byggde denna vackra kropp" och "Swedish Viking".

Vidare har vi en kvarleva från åttiotalet, bermudashorts. Knälånga shorts som naturligtvis måste ha gul, grön eller rosa neonfärg. En kombination är naturligtvis det ultimata speciellt med en extra piffig touch med hjälp av reklamtryck för någon multinationell läskedryck.

Vi trappar upp denna rundvandring i äcklets tecken, spräckliga tights och cykelbyxor. Jag hoppas varje år att detta påfund har dött ut men likväl så öppnas många damers sommargarderober och med lystna ögon plockas tightsen inköpta 1985, och trettio kilo tidigare, fram. Till råga på allt så andvänds de också. Av någon obegriplig andledning verkar merparten av bärarna till dessa bestialiska påfund ha spretlugg, slingor och i extremt bisarra fall även permanent. Det fulländade tycker jag är kombinationen tights, badtofflor och skinnväst.

Framåt kvällen blir det kallt och då kan man drapera sig i det allra tuffaste som finns fanns - 1985, en brun skinnjacka med isydda tygdekorationer. Herre min skapare! Har denna bastard till klädesplagg någonsin haft ett existensberättigande? Jag skulle vilja påstå att så icke är fallet, inte ens om man 1995 bodde i Strångsjö, hade byns snabbaste moped, dyrkade Eddy Medusa, snusade General och hade en storebrors kompis som kunde handla ut åt en borde någon vid sina sinnens fulla bruk ha iklätt sig ett liknande kräkmedel.

Vi avrundar med det äckligaste av det äckliga, det vulgäraste av det vulgära: Män med bar överkropp i matvaruaffärer! Där går de omkring i godan ro och stänker kroppsvätskor över frukt, grönsaker och medmänniskor. Skulle dessa män kunna tänka sig att vilken månad som helst förutom juli gå på föräldramöte, anställningsintervju, firmafest, släktträff eller vilken valfri situation som helst med bar överkropp? Skulle de acceptera att någon annan gjorde det? Förmodligen inte. Ändå förpestar dessa äcklets furstar vår tillvaro under semestertider. Varför gör de så? Tror de att de skall få mängder av trånande blickar vilket fyller på deras egoförråd så de kan överleva långa mörka vintermånader eller vill de bara medvetet chockera och äckla människor i deras omgivning? Själv tror jag helt enkelt att dessa människor stänger av sin hjärna under juli månad.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2001 10:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: