sourze.se

Beyoncé Girlpower?

Detta är ett bidrag i Sourzes recensionstävling

Fungerar verkligen peppning om att man ska vara nöjd som man är när det kommer från en av världens snyggaste tjejer?

Det känns lite som att Bill Gates skulle predika att det inte är pengar som är viktigt. Själv så vägrar jag släppa ifrån mig TV dosan när dom dyker upp i rutan. Musiken är medryckande och flickorna är vackra. Beyoncé lyckas producera hit efter hit som fungerar både för killar och tjejer och budskapet är alltid det samma girl power.
När jag frågade min en väninna om hon inte tyckte det var underligt att otroligt snygga tjejer sjunger pepp sånger för alla kvinnor så sa hon att:
"Att dom är snygga har inget med budskapet i deras texter att göra."

Något jag tyckte lät konstigt då jag tror att deras utseende säljer minst lika mycket som deras röster. Jag ville absolut hitta något som visade att Destinys Child var ytliga så jag satte mig prompt ner och analyserade några av deras största hitlåtar och fann följande;

Indipendent woman
Handlar om att kvinnor ska, eller kan, vara ekonomiskt oberoende. Det behöver inte vara mannen som har den ekonomiska kontrollen i ett förhållande.

No, No, No
En sång om att männen måste säga vad de tycker och inte gå som katten kring het gröt om de är intresserade. Vi ska uttrycka våra känslor.

Stimulate me
Här trodde jag att jag skulle hitta något att racka ner på men det visade sig handla om att inte ge efter på första daten utan att kräva romantik och stimulans till både kropp och själ.

Perfect man
Första sången som jag ansåg vara ytlig. I texten så beskriver de den perfekta mannen och använder enbart fysiska attribut. Något som killar i och för sig gjort länge men de har inte kallats gentlemän när de gjort det.

Survivor
Innehållet påminner mycket om I will survive med Cake. Budskapet är att man kan klara sig och bli starkare när ett förhållande är slut, speciellt om den andra partnern var kontrollerande.

Bug a Boo
Ett budskap till efterhängsna killar back off. Att jaga en tjej och hålla koll på vad hon gör är inte rätt sätt att uppvakta henne.

Jumpin Jumpin
Som par behöver man inte hänga varandra i kjoltyget repsektive byxbebet. Man kan ge sig av och ha roligt på var sitt håll då och då också. Lev som individ likväl som en partner.

Say my name
Frågesätter varför ett telefonsamtal inte visar några känslor. Kan det vara så att det finns någon annan där på andra sidan som av någon anledning inte borde veta att du har en flickvän?

Bootylicious
Ett av deras senaste mästerverk med en text som jag inte helt lyckats förstå innebörden i. Som jag förstår det så är innebörden den samma som i Im Too Sexy med Right Said Fred.

I slutändan så blev jag tvungen att ge mig. Beyoncé och Destinys Child är både vackra och feminister. De ger ordet feminism en klang som ringer rent.


Om författaren

Författare:
Tomas Forsman

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2001 14:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: