sourze.se

Ladyfest Tour - grrl power i London

Detta är ett bidrag i Sourzes recensionstävling.

Nu kommer ni tycka att jag är knäpp. Men ärligt talat skulle inte ni också åka ända till London för att se era två favoritband spela om det inte finns minsta chans att de kommer till gamla Svedala?

Jag tyckte i alla fall att det var värt det. Och om man sedan kunde shoppa lite när man ändå var där - det såg jag bara som en bonus.

Fredagen den 17 augusti bar det av till metropolen för en fyradagars vistelse. Efter att ha shoppat upp en tredjedel av pengarna redan första dagen bestämde min följeslagare Pelle och jag att det var dags för lite underhållning. Sagt och gjort, fredagskvällen spenderades dansandes och skanderandes till helhetsupplevelsen Rocky Horror Picture Show.

Lördagen inleddes med lite lätt shoppande som en uppvärmning inför kvällen. Klockan sju bar det av mot Spitalfields Market, där The Spitz skulle ligga. Det visade sig att det var väldigt lätt att hitta klubben, något vi inte hade räknat med, så det fanns gott om tid för ett par öl på puben på nedervåningen innan dörrarna till scenen på övervåningen öppnades klockan åtta. En kvart försenade släpptes vi en trappa upp, där vi lätt traskade in då mitt fd intervjuoffer i Chrome nummer 5 och tillika pressagenten för Kill Rock Stars Maggie Vail BANGS hade varit snäll nog att skriva upp oss på gästlistan.

Ladyfest tour med tre amerikanska band och ett kanadensiskt/engelskt, THE LOLLIES, är en naturlig fortsättning på festivalen Ladyfest Glasgow som gick av stapeln 12-14 augusti. Ladyfest, som även under sommaren anordnades i flera olika städer i USA är en festival för kvinnor, med kvinnor och av kvinnor involverande workshops, konserter och föreläsningar. Det hade varit underbart att få åka på Ladyfest, men jag fick nöja mig med miniturnén istället.

Underhållningen för aftonen inleddes klockan nio av trion THE GOSSIP, ett av alla dessa Kill Rock Stars band. Musiken är rocknroll a la JON SPENCER BLUES EXPLOSION kryddat med en rejäl dos feminism. Hur kan det gå fel? The Gossip är definitivt en liveakt med stort L och om inte bandet rockade rumpan av alla där inne så rockade den relativt storvuxna sångerskan Beth i alla fall kläderna av sig själv för efter två låtar befann hon sig vips i bara behå, stringtrosor och strumpbyxor.

I den utstyrseln genomfördes sedan resten av konserten till publikens jubel. Efter denna urladdning sänktes tempot en aning då SARAH DOUGHER framförde sitt akustiska set. Sarah är dock långt ifrån er vanliga singer/songwriter. Hennes texter är laddade och otroligt berörande, alltid speglandes hennes feministiska utgångspunkt i livet.

Trevligt nog framförde Sarah mina två favoritlåtar i följd, Mirror/Shield och Whats Good Is Better Than Gone, och jag var lycklig. Nästa band upp på scenen var London-baserade The Lollies som naturligtvis hade en hel del anhängare i publiken. Jag var dock inte lika imponerad av The Lollies 60-talsgaragepop, de kunde gott ha skippat den keyboardspelande tjejen och satsat på tyngd istället för lättsamhet.

Jag längtade efter huvudattraktionen för kvällen, Bangs. Klockan halv elva klev då Sarah, Maggie och Kyle upp på scenen, något runda under fötterna men väldigt entusiastiska. Gruppen var inte tightast i världen, men jag njöt i fulla drag ändå. Bangs har ett gäng väldigt starka låtar och dominerade kvällen. Jag ångrar verkligen inte att jag åkte! Efter spelningen fick vi en pratstund med Miss Vail som var nöjd med sin insats och även avslöjade att Bangs kanske kommer på turné till Sverige i vår! Sedan bar det ut i London-natten hem till hotellet, vilket var lättare sagt än gjort då tunnelbanan hade slutat gå för natten. Vi slängde oss därmed på första buss mot Piccadilly Circus bara för att upptäcka att bussen gick åt motsatt håll dit vi skulle. Dessa engelsmän och deras vänstertrafik! Nåja, vi kom i alla fall fram till sist.

Söndagen och måndagen tillbringades med sightseeing och gratisnöjen, då det utsvävande London-livet hade ätit upp våra besparingar. Vi hann även med att se den excellenta filmen Memento innan det bar hemåt till Linköping igen.


Om författaren

Författare:
Pernilla Davidsson

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2001 14:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: