sourze.se

Demonkrati

Man får fler kompisar om man demonstrerar mot.

Först av allt tycker jag det är ironiskt att Ung vänsters ordförande framställer sig och sin organisation som demokratins beskyddare nummer ett.

Vidare kan man ju också reflektera över om man inte gör självmål när man anklagar motståndarideologin för oförätter som är nästan 100 år gamla. Börjar man gräva i vänsterns historiekista är det inte helt svårt att hitta ammunition nog för ett ordentligt pajkastarkrig.

Men nog om det.

Ali förespråkar demonstrationer i demokratins namn mot fascismen. Dessutom hotar han med att om vi inte demonstrerar så kommer vi bli nertrampade av läderstövlarna. Allt detta bygger på att man demonstrerar mot något "ont".

Det låter ju skitläskigt.

Vad detta onda är verkar ganska oklart. Eller beroende på vem man frågar får man olika svar. I och med att både den fria och den organiserade vänstern ger intryck av att vara väldigt fragmentiserad så demonstrerar man mot så mycket som möjligt för att få dit så mycket folk som möjligt.

Smäll ihop en blandad mening av orden:
Ut, Mot, EU, Kapitalismen, Imperialismen, Kapitalet, Överklassen, Borgarna, Med, Och, Krossa, Nato, Ner, Snuten.
Så lovar jag att du får vara med.

Ut på gator och torg och demonstrera mot något du tycker illa om. Går saker sönder så kan man ta avstånd från det lite lagom sådär men kom ihåg att all PR är bra PR. Allt i folkets namn.

Vad man har lyckats med är att få en samling mer eller mindre förvirrade men väldigt fokuserade organisationer att framstå som enade och starka. Samtidigt som man lurar sig själva att man för folkets talan.

Under dessa förutsättningar lyckas några få tiondels procent av svenska folket tillskansa sig mediautrymme och åsiktsutrymme som skulle göra en slipsprydd direktör grön av avund.

Alis organisation är inte stor nog att klara av det här själv. Attac behöver också draghjälp i större sammanhang. Ingen av AFA, Globalisering underifrån, diverse syndikalister, plats för läsaren att själv slänga in valfri organisation som figurerat i liknande sammanhang, etc klarar av att demonstrera själva. Om dom vill nå fram med något vill säga.

Därför den oheliga alliansen.

Därför väljer man att jobba med Demonkrati.

Vad jag vill veta är vad i helvete man demonkratiserar _för_.


Om författaren

Författare:
Fredrik Ragnar

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2001 14:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: