sourze.se
Artikelbild

Rösta på Camelot i kyrkovalet

Varför ska man rösta i kyrkovalet?

I en artikel av Kristoffer Morén Dagens Nyheter, 010823 uppmanar ärkebiskopen KG Hammar oss att rösta i kyrkovalet. I förra kyrkovalet var valdeltagandet mycket lågt, endast 10 av alla röstberättigade deltog. I år kandiderar Sverigedemokraterna och om lika få röstar denna gång, ökar risken för att det främlingsfientliga partiet ska få in en fot. Hela artikeln uppmanar alla röstberättigade att gå och rösta mot Sverigedemokraterna, men berättar varken var man röstar, vilka som får rösta, eller på vilka andra partier man kan rösta. Vilket gör att de flesta än en gång kommer läsa en artikel, oja sig i tre minuter och sen glömma bort det hela. Morén skriver att en del valdistrikt inte ens visste om att Sverigedemokraterna ställde upp i valet, och nästan ingen gjorde nånting för att få fler att rösta, även om alla ansåg att ett högt valdeltagande var den bästa boten. Men vart gömmer sig Sverigedemokraterna? Ska de ställa upp i varenda liten kyrka i Sverige? Och varför ska man vara så rädd för dem?

Jo, för det första så är de emot ett mångkulturellt samhälle. De anser sig själva vara nationalister, men inte rasister. På deras hemsida står det att de anser att kyrkan och dess personal skall avhålla sig från att arbeta för ett mångkulturellt samhälle. De är också emot homosexuella äktenskap. De har ofta anklagats för att vara rasister och de flesta anser att de är rasister. I artikeln i DN beskrevs de som främlingsfientliga högerextremer. Det är anledningen till att de måste hindras från att få in en fot på nån som helst maktposition. Som kyrkan.

Valet sker på tre olika nivåer. Den högsta nivån är kyrkomötet och är kyrkans riksdag. Sen kommer de regionala nivåerna, som kallas stift. Det finns 13 stift. Sedan finns det församlingar och samfälligheter på lokal nivå. Sverigedemokraterna ställer upp i valen till kyrkomötet, stiftsfullmäktige i Lund, Stockholm och Uppsala samt i följande lokala val:

Ekerö kyrkliga samfällighet
Huddinge kyrkliga samfällighet
Höörs samfällda kyrkofullmäktige
Sunne kyrkliga samfällighet
Uppsala kyrkliga samfällighet
G:a Uppsala
Helga Trefaldighet, Uppsala
Korsberga direktvalda kyrkoråd
S:t Mikael
Sunne
Tjörnarp

För de som bor på dessa ställen är det extra viktigt att rösta, eftersom det är främst på små orter med lågt valdeltagande och få platser som det är störst chans för Sverigedemokraterna att komma in i kyrkan.

Men vad ska man rösta på då? Ja, de största politiska partierna är representerade, moderaterna, socialdemokraterna, centerpartiet, kristdemokraterna med flera. Men även ett parti, vid namn Camelotpartiet. Camelotpartiet! Ett alldeles underbart parti, för unga, för fantasy och rollspelsintresserade, för kristna. För snälla och bra människor helt enkelt. De anser att kyrkan borde jobba för miljön, för de mänskliga rättigheterna, och anser att alla oavsett sexuell läggning, kulturell bakgrund och kön, är lika välkomna i kyrkan, så länge man är döpt. De vill även föra in rollspelandet i kyrkans lokaler, som de anser bara står tomma och blir fulla med damm, när de kan utnyttjas av ungdomar. På deras hemsida finns parollen;

"Camelotpartiet säger:
JA till ungdomsgudstjänster!
JA till mer fantasy!
JA till Rollspel!
JA till en framtid i Svenska Kyrkan!"

Det är en mycket bra paroll. Läs mer på www.camelotpartiet.com.

Hur röstar man då? Ja, alla röstberättigade får ett röstkort i brevlådan senast 29 augusti. Av de som fått det gissar jag på att många har slängt bort det direkt. Då kan ni beställa ett nytt från kyrkokansliet. Numret till växeln i Stockholm är 08-508 940 00. På röstkortet står information om vilken lokal man ska gå till, och på vilka tider lokalen är öppen. Valet äger rum 16 september. Svårare än så är det inte. På Svenska Kyrkans hemsida www.svenskakyrkan.se finns information om poströstning och dylikt. Men poängen är att det inte är så svårt! Det enda man behöver göra egentligen är att ta sig till ett ställe på en viss tidpunkt och lämna in en lapp. Inte värre än att masa sig in till stan och ta en fika. Fast viktigare.

Sverigedemokraterna har lustigt nog citerat Martin Luther på sin hemsida angående kyrkovalet.
"Du står inte bara i ansvar för vad du säger
utan också för vad du låter bli att säga."
Citatet stämmer i och för sig in på både Sverigedemokraternas situation och deras motståndares situation. Så lyd ett råd från Sverigedemokraterna, och ta ansvar för vad du säger. Men för er som fortfarande tvekar, har jag ritat en jättefin lapp som ni kan klippa ut och ta med er, så blir allting ännu lättare, och ännu roligare! Rösta rösta rösta!

Om man nu inte skulle få ha med sig sin egen lapp, eller om ni vill rösta på något annat än Camelotpartiet så finns det lappar i vallokalen. Gula för kyrkomötet, rosa för stiften och blå för lokalval.


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2001 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: