sourze.se

Människan skapade gud

Ett stort misstag

I begynnelsen skapade Människan en tanke. Först var den öde och tom och mörker försvårade dess storhet. Då sa Människan "Gör den ljus", och så blev den ljus.

Människan tänkte på dagen och natten om alla djuren, om stjärnorna och himlen, om solen och månen, om jordens grönska, om de stora haven. Hon tänkte på Människorna och såg sig själv i dessa; Hon tänkte också på kärleken och erotiken.

Genast förstod Människan att Hon kunde fånga hela världsaltet i sina tankar och att Hon själv kunde välja vad Hon ville göra med det. Men ibland var det tröttsamt att tänka, så Hon bestämde att en dag i veckan skulle Hon vara ledig.

Men när Hon låg i sin säng på den fria dagen kom tanken ändå över henne. Hon förstod snart att tankens storhet var oändlig. Så Hon började tänka på hur allt blev till, hur livet uppstod och hur framtiden skulle se ut. Hon slog i böcker, gick på föreläsningar, umgicks med filosofiska vänner och diskuterade långt in på småtimmarna.

Denna vilja till trots hittade Hon inga hållbara svar på de viktigaste frågorna; Hur uppstod livet, vad händer när man dör och vad är kärleken? Detta gjorde Henne frustrerad; tänk att kunna rymma hela världsaltet i tankarna utan att hitta svar på sin egen existens.

Nu gjorde fantasin sitt inträde, ännu en egenskap Hon var välsignad med. Det som inte gick att beskriva konkret fick förklaras med fantasins hjälp. Då skapade Människan gud. Tillsammans med likasinnade satte Hon sig ner och nedtecknade det som skulle bli historiens mest uppmärksammade bok.

I den nyupptäckta glädjen över fantasins närvaro tog Hon ut svängarna rejält och föga anade Hon den betydelse dessa tankar skulle få. Människorna samlades runt orden och sa; "Här har vi svaren vi saknat".

Då fanns det helt plötsligt Människor som slutade tänka och istället följde de ord som Hon nedtecknat. Istället för att låta sig lockas av fantasin, blev fantasin sanning.

Då Människan skapade gud, lade sig ett mörker över världen och orden om kärlek blev istället upphov till strid. En strid som fortfarande råder...


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2001 12:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: