sourze.se

Visst har du rätt!

Svar till Svante Jonsell angående tågtrafiken över Öresundsbron.

Svante Jonsell har naturligtvis rätt när han skriver att inget annat än en ordentlig förbättring av kvaliteten kan få pendlarna att i första hand välja tågen för resorna över Øresund. Därför jobbar alla parter hårt på att förbättra den. Under våren kom vi tillrätta med flera problem, vilket ledde till att punktligheten i april-maj var uppe på 95-97 i tid eller högst fem minuter sent. När sedan trafiken utökades till Helsingör på den danska sidan accentuerades flera av de tekniska problemen och därtill rådde förarbrist.

Punktligheten sjönk drastiskt och i det läget valde DSB och Skånetrafiken att ge en riktad kompensation till pendlarna, ett "plåster på såren" för den dåliga kvaliteten. Men det är långtifrån den enda kompensation Skånetrafiken har delat ut även om det i sig inte förbättrar kvaliteten. Är ett tåg mer än 30 minuter försenat har man rätt till ersättning för resa med alternativa färdmedel. Alla sådana reklamationsärenden tar vi emot och behandlar och inte sällan får våra kunder rätt.

Men ingen ska behöva hamna i den situationen om kvaliteten är bra, och det är dit vi strävar. Tågtillverkaren har satt in stora resurser för att avhjälpa de tekniska felen och fler förare utbildas för Öresundstågen på båda sidor av Sundet för att öka personalreserven. Sedan de svarta veckorna vid tidtabellsskiftet i juni är kvaliteten på uppgång. Skånetrafiken har ändå valt att separera trafiken Malmö-Helsingör och den nystartade 20 augusti trafiken med Öresundstågen till Helsingborg och Kristianstad åt i två system, med tågbyte i Malmö. Detta för att inte äventyra kvaliteten och våra kunders tålamod ytterligare. När trafiken fungerar bra kommer vi att starta med genomgående Öresundståg till Helsingborg och Kristianstad, utan byte.

Öresundstågen har, som Svante skriver, stora möjligheter att bli en succé och har också blivit det sett till antalet resande. Nu måste vi som driver trafiken förvalta det förtroendet genom att se till att trafiken fungerar - och gör det med god kvalitet.


Om författaren

Författare:
Claes Ulveryd

Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2001 10:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: