Liberala idéer har anammats i de vänster- och högerpolitiska lägren. Det måste liberalerna se som en framgång. Opinionen har inte sågat idéerna - bara dess företrädare.
Politiska analyser visar ofta att det är liberala krafter i de nationella parlamenten - och i EU-parlamentet - som befäster och flyttar fram positionerna för minoritetsskydd, bibehållet och ökat bistånd, vidareutvecklad jämställdhet, en stabil och förutsägbar rättsäkerhet osv. Liberalerna är en viktig politisk kraft.
Jag anser att både socialistiska och högerreaktionära strömningar med nödvändighet ska utsättas för samma kritiska och liberala motkrafter. De ideologiska kraftmätningarna inom respektive parti tycks dock ofta ha varit tillräckliga motkrafter för att upprätthålla sans och måtta i liberal anda. Skulle något parti göra grava övertramp eller direkt fjärma sig från de liberala grundidéerna, antar jag att fp:s opinionssiffror möjligen skulle stiga. Men för sådan draghjälp är vi många som betackar oss, tillsammans med de seriöst verksamma liberalerna, förmodar jag. Ungefär så, fast förenklat, tänker jag. En som aldrig röstat på Folkpartiet.
I goda tider, utan lättidentifierade hot, under trycket av kortsiktiga opinionsmätningar och med en abstrakt och ideologisk målsättning, krävs ett särskilt engagemang för att förstå det liberala budskapet. Man måste lyssna väldigt noga på liberalerna för att som väljare våga stödja ett parti som, trots enighet med andra partier, ofta argumenterar på marginalen för finjusteringar till skydd för minoriteter eller mot tänkta avvikelser i rättvisa och rättssäkerhet. Bland ett i övrigt borgerligt och spretigt budskap, riskerar liberalerna att uppfattas som splittrare trots att de egentligen upprätthåller ett värdefullt beredskapsläge.
Klasstillhörighet, kollektiv intressegemenskap, traditioner mm utgör inte någon säker rekryteringsgrund. Men knapphet, nöd och orättvisor är å andra sidan alltid lika angelägna brister att bekämpa. Välfärdssamhällets relativa överflöd borde därför ge ett nytt och ökat utrymme för individuella tankar, debattinlägg och visioner. Den liberala visionen idag borde vara att vi alla ska återta rollen som aktiva samhällsdebattörer, om inte annat via våra valda ombud i riksdag och kommuner.
- Du folkpartist, som vill ha min röst, tala om var du själv står och vart du vill gå. Berätta något om dina personliga politiska prioriteringar. Beskriv sambanden mellan din vision, de politiska beslut du vill verka för, redovisa allas vår kostnad för ett sådant mål och andra gemensamma insatser. Vi måste veta vad du strider för. Vi måste få veta vilka uppoffringar som kan krävas. Tala också om vilka resultat du tror dig kunna nå som vår företrädare i en beslutande församling. Var inte rädd för den intellektuella folkbildarrollen.
För många av de väljare, som fp behöver, är partiledarstriden totalt ointressant. Publicera istället ett vässat liberalt och intellektuellt hederligt program, så får vi väl, om inte annat, taktikrösta nästa gång.
Av Ulf Lönnberg 20 aug 2001 15:16 |
Författare:
Ulf Lönnberg
Publicerad: 20 aug 2001 15:16
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Politik & Samhälle, idé, sågade, företrädare, strid, internt, partiledare, externt, idéerna, tvärt, om | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå