sourze.se

Våldtäkten vid havet

Klockan 20.00 lördagen den 4 juli blev jag vittne till en våldtäkt nere vid havet i Varberg.

Klockan 20.00 lördagen den 4 juli blev jag vittne till en våldtäkt nere vid havet i Varberg. Den pågick till 23.10 enligt polisens rapport. Och offret fick inte en lugn stund förrän gärningsmannen drog en banjo. Ett tag trodde jag att Janne Bark skulle knäcka halsen på sin gitarr men han nöjde sig med att sätta på den och förnedra den offentligt.

Jag har varit på Ulf Lundells konsert i Varberg. Och på något sätt får denne man, oss i publiken att känna oss så gamla trots att han är närmare tusen år själv, men med den energin som han visar upp under tretimmarskonserten orkar inte ens knarkarna hänga med.

Efter åtta låtar har han bytt gitarr tjugofyra gånger och då är det faktiskt en kvadratcentimeter på hans skjorta som inte är svettig! Nu hinner han med två skjortbyten sista halvtimmen ändå och ytterligare trettio gitarrbyten. Annars saknar man varken gitarrer eller gitarrister på en Lundellkonsert. Två timmar in på konserten upptäckte jag ytterligare en gitarrist som stod i ena hörnet, han hade kamouflagefärgad tröja på sig så han syntes nästan inte alls.

Efter första fem låtarna som ingen har hört förut, så börjar han på Isabella och då är det för första gången fullt med armar i luften och i början av låten så går killen bredvid oss iväg och han kommer inte tillbaks förrän en och en halv timme senare och då har Uffe bara fyra verser kvar på Isabella...

Tjusningen med Ulf Lundell är att han radar upp ikon efter ikon av festarminnen och folksjälslåtar och att han bygger broar mellan den svenske mannen i övre medelåldern med mönstrad skjorta, strumpor och plånbok och den svenske standardkillen med gelèfrisyr, tanktop och boxerkalsonger. Där står de och sjunger med i samma låtar och funderar säkert som jag på vad han egentligen sjunger? Det kan bli intressanta diskussioner i flera dagar efteråt.
Jag vet fortfarande inte om han tycker att man inte kan vara riktig anarkist eller nykter alkoholist förrän man har fyllt femtio. Eller femton?
Jag undrar också om han inte har spelat Xavante sedan -94 i Oslo eller om det inte har varit så här varmt sedan -94 i Oslo? Annars tror jag... att mellansnacken bjuder på hjältemeningarna Frihet är en myt och Varmt och skönt, varmt och skönt?

Känner du att du behöver lite mer gitarr i ditt liv så bör du se Vin-Uffe snarast, han är bättre än på länge sägs det och det har kanske inte varit så här varmt sedan -94 i Oslo.


Om författaren

Författare:
Morten Johansson

Om artikeln

Publicerad: 10 aug 2001 15:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: